Wednesday, April 30, 2008

There's Something About Anwar

Aku terbaca satu blog tulisan jebatmustdie baru-baru ni...dan aku rasa aku nak kongsi dengan para pembaca blog aku jugak...

Ramai antara kalangan yang muda mudi tak pernah mengetahui tentang apa yang dikupas oleh saudara jebatmustdie ni..so pakat-pakay baca la..maybe panjang sikit...

jebatmustdie wrote :

We shall start off with this pantun;

“Angkut angkut terbang ke langit,
sampai di langit dimakan merbah,
biar bertangkup bumi dan langit,
setia hamba tidak berubah.”

Those were the words of an Umno Deputy President during an Umno General Assembly in the not too distant past. During the good old days some would have reckoned. Datuk Seri Anwar Ibrahim verbalized his undivided loyalty towards his mentor, Datuk Seri (now Tun) Dr Mahathir Mohamad by reciting this pantun at the end of the Umno General Assembly in 1996. The affection being shown at that time by the PM towards his successor was for all to see. Only the most clairvoyant among us can predict what could have been unfold in the next two years after the pantun was recited and immortalized in the annals of Umno history.

This fiery pantun, which embodied an absolute and undying loyalty of a man towards his President no matter what may come, had been truly forgotten by Anwar Ibrahim as he became the fiercest critic to the very same person he held in very high regard several years ago.

In 1996, Anwar was seen as Umno’s heir apparent to Dr Mahathir. Now, in 2008, Anwar is still perceived as heir apparent and prime minister in waiting to the current PM albeit from another political party. Who is Anwar Ibrahim? How did he came about to be what he is today? A political reformer? The people’s saviour? An opportunist? A power hungry extremist?

In order to know a person, we need to know his character, his current idealogy, his belief system, his principles or as some may say it, his ‘centre of being’. We study this, and then we reflect on all his actions through the years we’ve known him during the height of his power, and only then we can gauge what kind of a man he is. As what Abraham Lincoln once said - “Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him power”.



Koleksi Posting Pendek

Updated at 3.30 pm

Hari ni aku tak dak apa-apa nak tulis sangat...tapi ada beberapa perkara yang aku nak shout out dari lubuk hati aku..ceh bahasa...so aku buat beberapa posting pendek ni jadi satu...


1. Sampai Hati Awak Ye...

Waa...birthday awak hari tu saya dan isteri sms ucapkan...tapi awak tak reply..kami tak kisah pasal memang selalu pun awak tak reply...

Tapi malam tu awak buat function sambut birthday..tak jemput pun kami ye...hehe...dunia ni kecik saja...tak cepat lambat akan kami dapat tahu jugak...

Tak pa...kat rumah kami pun semalam kami makan western..lagi best makan anak beranak kat rumah...tak terasa ralat pun....


2. Nak Mudah Dan Free? Boleh Blah...

Hari tu aku dah offer perkhidmatan pada harga yang dah aku diskaun kaw-kaw...pasal sedara mara...tapi dekat dua tahun korang tak contact aku pun..so aku ingat dah tak nak...

Tiba-tiba sekarang ni korang contact aku..bukan untuk berurus niaga..tapi nak mintak kerja mudah saja...nak free la tu...Jangan ingat aku boleh bagi service free tau...semua benda ada harganya...

Sekarang ni kencing pun 30sen tau...yang free hanyalah kentut saja dalam dunia ni...


3. Nice Dinner, Thanks...

To my dearest beloved...last night dinner was very nice...Thanks for the lovely evening my love..

To Mr Smith and Mr White..you're awesome!!You both cheered our live..hope you both also enjoyed the evening.


Update : Jam 3.30 petang:

4. Arghhh!!! Paip Bilik Air Patah!!!

Maid aku telah mematahkan paip kat bilik air...bila aku balik rumah je..my wife bagitau..so dengan marahnya aku habiskan nasi dan terus pegi beli barang-barang..ni baru siap...

Aku potong gaji ko bulan ni Mastura...beli barang RM18.00...upah aku RM 12.00...semua RM30.00...bukan aku nak zalim..tapi dah selalu dia rosakkan barang kat rumah aku buat dek ja..so dia ingat seronok kot...ko tunggu bulan depan..

Tuesday, April 29, 2008

'Alif' Serah Diri dan Pohon Maaf...

Perkembangan terkini kes 'ugutan bunuh' kepada Karpal Singh...

Seorang pelajar kolej berumur 19 tahun hari ini menyerah diri kepada polis berhubung dakwaan menghasut bagi pembunuhan pengerusi DAP Karpal Singh dalam lamanweb PAS Johor.

Diiringi bapanya dan empat ahli Pemuda PAS Johor yang diketuai pemimpinnya Khairul Faizi Ahmad Kamil, pelajar lelaki itu tiba di ibu balai polis Johor Baharu selatan pada jam 1 tengah hari.

Menurut Bernama, selepas keterangannya direkodkan oleh polis, pelajar itu pergi ke pejabat naib pengerusi DAP Johor Norman Fernandez pada jam 4 petang.

“Semasa di pejabat saya, beliau menulis surat memohon maaf dan menyatakan rasa kesal kepada Karpal kerana memuatkan komen itu dalam lamanweb itu.

“Pelajar itu juga berjanji tidak akan memuatkan mesej seumpama itu lagi di masa depan," kata Fernandez.

Fernandez juga berkata pelajar itu, yang namanya dirahsiakan, berharap Karpal akan memaafkannya dan menarik balik laporan polis yang dibuat terhadapnya.

Jumpa Karpal

Katanya DAP Johor akan bertemu Karpal esok untuk menyampaikan surat itu.

kepada Karpal untuk membuat keputusan mengenai perkara itu," katanya.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Johor, SAC II Amer Awal semasa dihubungi berkata polis akan menyiasat kes itu mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan bagi ugutan jenayah.

Polis juga dijangka merekodkan kenyataan daripada beberapa orang lagi.

Dalam laporan polis Sabtu lalu di Pulau Pinang, Karpal mendakwa komen pengulas yang dikenali sebagai "Alif" dalam lamanweb PAS, berbaur ugutan bunuh.

Katanya komen itu mendakwa beliau (Karpal) telah menghina Islam dan “darahnya halal dibunuh.”

Aku ni tak la pandai sangat dalam bab-bab teknologi hacking segala ni..tapi kalau setakat nkau post komen kat shoutbox tu..boleh trace ke?sebab shoutbox tu ko nak ubah nama setiap kali posting pun boleh kan...

Apa macam?Korang agak-agak nak ke Karpal maafkan 'Alif'??

Aku rasa sure akan maaf punya..demi nak jaga keutuhan PR diorang..tapi tak tau la..Karpal ni jenis kasar sikit..sebab..kalau dia tarik balik report polis dia..baru ni dia ada kata kat budak yang tarik balik report kes raba tu kan..kata menjadi kesalahan kalau tarik balik report...so apa macam Bai??Mau tarik balik ka itu report?Tarak tarik kalau itu PR punya nama ada busuk jugak..kalau tarik jugak itu awak punya nama jugak ada sikit busuk...apa mau kata...(hehe..apa nak dikata...)


Monday, April 28, 2008

Avram Grant dan Tal Ben Haim Punya Pasal...

Aku pelik betul la...Chelsea nak datang Malaysia..nak lawan dengan team Malaysia (aku tak mau cerita part berapa gol nak kena tu ye..hehe..)...tapi ada ramai orang tak setuju kerana Avram Grant, pengurus Chelsea dan Tal Ben Haim, salah seorang player Chelsea adalah warganegara Israel..ermm...


Avram Grant


Tal Ben Haim

Perlu aku nyatakan dua perkara...

Yang pertama..aku tak minat team bola Malaysia..maaf ya..baik aku bagitau terus terang dari aku nak berdolak dalik kan...

Yang kedua..aku tak minat Chelsea..aku adalah GUNNERS forever...hehe...

Tetapi..
Dalam hal Chelsea nak berkunjung ke Malaysia Julai ni..aku rasa aku lebih terbuka untuk menerima kunjungan diorang..sebab at least biarlah rakyat Malaysia dapat merasai suasana perlawanan bolasepak yang hebat sekali-sekala...ni asyik tengok Liga Super dan Liga Perdana yang tah hapa hapa tahapnya tuh...sori ya..no offense...

Selain tu..diorang bukannya datang atas dasar politik la..dia nak main bola...berapa ramai pemain bolasepak yang kita puja-puja tu dari bangsa Yahudi???Terang-terang Yossi Benayoun (Liverpool) tu pun dari Israel...boleh pulak kita minat...

Jadi apa masalah yang sebenarnya??Dulu dah pernah sekali kita terlepas kunjungan Manchester United..pun kerana sebab yang remeh..kononnya mengganggu perlawanan Piala AFC (yang kita sememangnya jauh api dari panggang la nak masuk final...)...ni nak terlepas Chelsea pulak...

Andai Arsenal la yang nak datang dan ada pihak-pihak yang buat perangai membantah ni..aku akan pastikan kunjungan Wenger dan anak buahnya tetap berjaya...bila la Wenger nak bawak budak-budak dia mai Malaysia ni....hehe...apa nak dikata...

Antara Karpal Singh, PAS JB dan Hishamuddin

Dalam minggu lepas hingga ke hari ni kita asyik dengar dua tiga benda ni saja...mula-mula Karpal Singh kata PAS sepatutnya menggugurkan tuntutan inginkan negara Islam...(hehe...tu la..dulu PAS kata sangat kat UMNO tak nak Islam..dah sekarang PAS dok sama-sama dalam PR yang tak nak Islam)...Wan Azizah pun kata perkara yang sama...

Lepas tu..maybe kerana tak puas hati..maka ada satu mamat ni dah taip kat shoutbox Laman Web PAS Johor Bahru menyatakan darah si Karpal Singh ni halal dan boleh dibunuh..hehe...fatwa tuh...

So apa lagi si benggali ni pun..buat la report Polis...kata dia kena ugut bunuh...maka apa lagi...kelam kabut la PAS JB..menggelabah sebab dah calarkan hati Karpal Singh..maka mereka pun minta maaf la kat DAP...tak percaya???Baca la...

Kenyataan ini adalah respon kepada kenyataan media yang
dibuat oleh Sdr Norman Fernandez selaku Naib Pengerusi DAP Johor
yang kesal dengan komen pelayar dalam shoutbox PASJB yang dipanggil
Alif yang mengancam Pengerusi DAP Pusat YB Karpal Singh dengan
mesej 'darahnya halal dibunuh'.

PASJB dengan ini meminta maaf dan sangat kesal dengan apa yang
berlaku setelah rakyat meletakkan harapan tinggi kepada PAS,DAP
dan PKR yang mahukan era baru politik tanah air yang gemilang
di bawah gabungan yang dikenali sebagai Pakatan Rakyat.


Satu bab lagi...Hishamuddin..kan ke hari tu ada timbul kata kaum Cina kat Malaysia sensitif dengan isu julang keris masa PAU UMNO tahun lepas..(tu la pasal..lain kali jangan la siarkan Perhimpunan Agung Parti kat TV secara live..apa punya mangkuk..ada korang tengok MCA live atau MIC live??..tah hapa yang dia kata dalam tu pun kita tak tau...)

So..cut the crap..Hishamuddin pun mintak la maaf...

"(I apologise) to the non-Malays for making them feel apprehensive
about (the keris) symbol, and to the Malays for not being able to defend
our symbol of heritage. (The wielding of the keris) is not what it was
made out to be," he said.

(Bernama : 25 April 2008 11:22PM-General)


So...dalam masa seminggu ni saja..dua pihak Melayu (Islam) dah mintak maaf kepada dua pihak bukan Melayu (bukan Islam)...aku tak berniat nak be a racist atau sebagainya..tapi aku melihat dari sudut betapa Melayu lemah di tanahnya sendiri...apa nak dikata...

Saturday, April 26, 2008

Pesta Buku : Pro dan Kontra

Bermula 23 April sampai 1 Mei ni berlangsung Pesta Buku Perlis 2008 di Dewan S.J.K.(C) Khoon Aik, Kangar...kemarin Jumaat 25/4 aku berkesempatan bawak family aku pi jenguk pesta buku tu...

Memang sejak dulu aku suka bawak anak-anak aku pi pesta buku..actually kedai-kedai buku macam MPH, Popular dan Borders memang jadi tumpuan kami kalau kami keluar dari Perlis...Alhamdulillah anak-anak aku ikut jejak langkah kami suami isteri suka membaca...

Cuma semenjak dua menjak ni aku agak malas nak pi pesta buku...semalam pun pasal Adam terlalu mendesak ajak pi jugak..maka aku pi...bukan apa yang membuatkan aku makin malas pi pesta buku...pasal makin hari makin tak relevan peserta-peserta pameran tu...

Aku tak bandingkan dengan Pesta Buku Antarabangsa kat PWTC tu..yang tu memang best dan amat hebat...tapi peringkat Perlis ni terlalu banyak disertai oleh 'anchor' bookseller..seperti Grollier. Time Life dan macam-macam jenama lagi...depa ni akan jual buku secara satu set lengkap berharga amat tinggi...

Semalam..bila masuk je...Adam ni memang dia akan jadi satu macam perangai bila dia jumpa buku...so semalam dia menerpa ke booth peserta-peserta..semua tu pulak dah nampak budak yang minat buku apa lagi..semua nak panggil dia dan promote..ye la..kalau dah anak mendesak diorang tahu bapa akan beli...

So semalam Adam singgah di booth Time Life..(STP)...aku masuk lambat sikit...bila aku terpandang je diorang kat booth tu...aku dah tahu...leceh betul la...si mamat ni nama Raymond..bagus dia..baik budi bahasa..dia tunjuk ensiklopedia lengkap sains kat Adam..bila dia soal benda biasa-biasa..Adam boleh jawab..bukan nak puji anak sendiri..tapi Adam memang banyak membaca dan suka search macam-macam kat internet...

So mamat ni bukak buku yang lebih tinggi level (tahap Greenhouse...nak penaya anak aku la tu..) dan bercerita tentang buku tu....pendekkan cerita anak aku dah mula nak suruh aku beli...so aku tanya la pakej harga dia....

Agak-agak korang??RM2900.00.....ya...dua ribu sembilan ratus ringgit...hehe...maybe ada orang yang akan kata buat apa kedekut pada ilmu anak...

Masalahnya...set tu ada 32 buah buku...lebih separuh dari buku-buku tu mengandungi isi yang lebih kurang dengan buku-buku yang aku dah beli kat Adam dan Rayyan...memang aku selalu beli set kecik2 kat diorang..pasal aku tak nak beli set besar2 then simpan je kat almari...so pada aku amat membazir kalau aku spend RM2900 semalam untuk buku tu...

Satu lagi...dalam zaman siber ni...anak aku dah boleh search internet untuk cari maklumat..dah banyak kali terbukti...dia datang cerita about something yang dia baca dari dalam web...so aku rasa buat apa nak beli banyak-banyak buku yang separuh darinya dah ada kat rumah dan separuh lagi pulak boleh dijumpai dalam internet...

Tak tau la..ni pandangan aku...aku memang akan terus membeli buku-buku kat anak-anak aku..but not that kind of sets...pada aku syarikat-syarikat besar ni hanya mengaut keuntungan dari keinginan ibubapa untuk mendidik anak-anak...walhal buku yang lebih murah dengan isi kandungan yang sama boleh kita jumpa dan beli kat MPH, Popular, Borders, Kinokuniya dan lain-lain kedai buku lagi...

So sebab tu lah tadi aku kata sekarang ni aku agak kurang minat nak pi pesta buku dah..pasal dari sepuluh booth yang ada..6 daripadanya adalah syarikat-syarikat yang macam ni...kalau aku pi pun aku akan beli dari syarikat-syarikat kecik yang jual buku-buku cerita dan latihan kemahiran untuk anak-anak...

Oh ya..terlupa...dalam minggu lepas kot..aku pi Carrefour Seberang Jaya..ada la mamat jual buku Grollier kot..aku pun tak perasan nama syarikat dia..masa nak masuk dia panggil aku dan anak-anak..tapi aku jalan sambil cakap 'Thank you' je...then masa aku nak bayar..anak-anak aku jalan-jalan depan tu...dia panggil Adam dan cakap "dik..kalau nak jadi doktor bila besar nanti..ajak ayah beli buku ni.."....

Silapnya aku takde masa tu..wife aku cerita masa dah dalam kereta...kalau tak aku nak cakap kat mamat tu..."dua ribu lebih untuk set buku ni..baik I laburkan dalam mana2 Trust untuk anak I masuk Universiti nanti untuk buat medic dan boleh jadi doktor...rather than spend them to your books and end up with I'm broke!!"..hehe...

Tu la kan...aku rasa ramai yang rasa apa yang aku rasa...masalahnya..dengan kesedaran ibubapa yang tinggi untuk mendidik anak-anak..makin ramai yang mengambil kesempatan..apa nak dikata...


Friday, April 25, 2008

Tun Mahathir's On BBC's Hardtalk : The Transcript

I already put up two posting to the BBC's Hardtalk, here and here...

But then I found the transcript of the interview...as I found it very nice and 'strong'..I feel like sharing it with my readers...

(Transkrip penuh temuramah Stephen Sackur-BBC Hardtalk dengan Tun Dr Mahathir)

BBC-HARDTALK INTERVIEW WITH TUN DR.MAHATHIR MOHAMAD.
recorded on 18th day of April, 2008 in London.

Stephen Sackur Introduction:

Last month marked a watershed in the politics of Malaysia. The ruling national front recorded its worst election results in five decades. It’s still in power but seriously weakened. My guest today personifies the power of the ruling party for 22 years.
He was Malaysia’s PM and one of the most outspoken leaders in the Muslim world. His critics called him a racist and a dictator. Has retirement mellowed Dr.Mahathir Mohamed?

Stephen Sackur: Dr Mohamad welcome to Hardtalk. Let’s start with that election result last month, has it marked the beginning of the end for Malaysia’s ruling party?

Dr.Mahathir Mohamad: Not necessarily, unless no action is taken, of course it may result in that. But if proper action is taken, including of course the present Prime Minister leaving his seat of power, it may be possible to bring back the Barisan Nasional Front in order to become again a very strong ruling party.

Stephen Sackur: You’re saying that PM Abdullah Badawi has to be kicked out for the ruling party to recover?

Dr.Mahathir Mohamad: Well not so strong as that. He can step down. I stepped down in my time. It’s about time that he steps down because the result of the election shows clearly that many of the former followers, supporters of the Nasional Front had decided that they would work, vote for the Opposition even if they didn’t like the Opposition. They voted for the Opposition to send a message to the present government.

Stephen Sackur: Prime Minister Abdullah says that you have been one of the curses that have brought him down, because you’ve been sniping from the sidelines for the last two or three years.

Dr.Mahathir Mohamad: That may be so. I don’t see why I should not criticise wrongdoings by him.

Stephen Sackur: What wrongdoings?

Dr.Mahathir Mohamad: Well in the first place, the government promises to remove corruption and things like that, but the government is found to be corrupt.

Stephen Sackur: You are tearing your own party apart though, that is the problem. And that is what many people inside your party believe.

Dr.Mahathir Mohamad: Well sometimes it may be necessary. I told people that I’m a doctor. If I find one leg becoming gangrenous I remove it.

Stephen Sackur: Now he has said Prime Minister Abdullah, that he will go eventually, but is your message to him that he has no time, he must go now?

Dr.Mahathir Mohamad: He must go now, because he will take time to revive the party for the next election.

Stephen Sackur: Isn’t the truth of what we see in Malaysia today that the real discontent isn’t so much with Prime Minister Abdullah, it is with the system and the ideology that you bequeathed to your country?

Dr.Mahathir Mohamad: Well the system and the ideology have been there for the last 50 years. It’s worked very well we had always won elections, people always supported us and the country has done very well during that 50 years with that system.

Stephen Sackur : But the indications are and the opposition succeeded by saying to the public, we no longer want this racially defined system inside Malaysia. And it was the racial defined system that was the platform upon which you succeeded in running Malaysia for 22 years.

Dr.Mahathir Mohamad: I think that’s wishful thinking on the part of foreign critics. But the fact is that this election result was due to disaffection on the part of the ruling party’s supporters, with the present leadership.

Stephen Sackur : Well let me just quote you the words of the new head of Penang State and let’s not forget that these results saw five very big and wealthy states go to the Opposition. The new head of Penang State Mr Lim Guan Eng, he says ‘we want a new state administration that is free from corruption and cronyism, we are here to build a Penang State for all.’ You didn’t build a Malaysia for all did you?

Dr.Mahathir Mohamad: I did. If you look at Malaysia today. Everybody is enjoying, has enjoyed, a very good life. They have become very prosperous. Malaysia was one of the fastest growing countries in the world. If you look at the different races, you can find that they all benefited from that government. So it is of course, necessary for Opposition parties to make remarks like that.

Stephen Sackur : But they are not making it up are they? Let’s look at your new economic policy which you pursued for so long. It favours ethnic Malays, in so many different ways, from public sector appointments to university places, to advantageous acquisition of stocks, discounts on housing, I don’t know where to stop. There are so many different ways in which you ran an unequal system.

Dr.Mahathir Mohamad: No this was a policy which was initiated by my predecessors, it was necessary to...

Stephen Sackur : But you ran it for 22 years, you had ample opportunity to change it.

Dr.Mahathir Mohamad: Yes I had ample opportunity to implement in a way that will correct imbalances that existed in Malaysia since the British days. And unless these imbalances are corrected there’s bound to be another race riot, as happened in 1969.

Stephen Sackur : But the point is that 80 thousand Indians for example, were on the streets protesting long and loud last November, because they are no longer prepared to live with the racial division that you set in the stone.

Dr.Mahathir Mohamad: Why now? Why not during my time? They were quite free to demonstrate. Many of the people who disagreed with me demonstrated...

Stephen Sackur : But many of the people who disagreed with you, I’m afraid ended up in prison.

Dr.Mahathir Mohamad: Who?

Stephen Sackur : Hundreds of them, read every Amnesty international and human rights watch report for the years in which you were in power..

Dr.Mahathir Mohamad: The western press, the problem is that you make up these stories and then you take this as the truth, it’s not the truth. Tell me who are the hundreds of people who ended up in prison.

Stephen Sackur: I’ll discuss human rights a little bit later. I just want before we get distracted from this question of racism in Malaysia, I just want to put to you this final point: Anwar Ibrahim says that he is going to push and of course he your long time friend who became, your political enemy, he is going to push for a colour blind Malaysia where affirmative action is open to all who need help.

Dr.Mahathir Mohamad: Well this opportunism for him, now that he is out of the government, he was in the government for a long time, he never made any complaints, he never did anything to.

Stephen Sackur : He certainly made a complaint when you locked him up.
Dr.Mahathir Mohamad: Well that was not the reason why he was locked up, he was accused of sodomy, he was accused of abuse of power, he was tried in court, nine months and he was defended by nine lawyers and he was found guilty...

Stephen Sackur : Trumped up charges.. trumped up charges.. says not just Human Rights Watch, Amnesty International but I’ve been looking through the record, the Canadian government, the White House, the International Commission of Jurists, all of them expressed grave and deep concern with the way in which your judicial system treated Anwar Ibrahim.

Dr.Mahathir Mohamad: Yes you’re free to say so but...

Stephen Sackur : I’m not saying it, I’m just quoting to you all the people who did say it.

Dr.Mahathir Mohamad: But what is the record of these countries? These people, these same countries arrested people without the law, and detained them in Guantanamo Bay and even in Britain here, you arrest people and detain them without any sanction by law.

Stephen Sackur : So does that make it okay that you did it for 22 years?

Dr.Mahathir Mohamad: We did it under the laws of the country, but it is not the way...

Stephen Sackur : You used the laws which went back to colonial times, the internal security act, emergency procedures, you feel satisfied to tell me that that was entirely legitimate?

Dr.Mahathir Mohamad: No we find that the situation in the country is very very fluid and it is very likely that there will be racial riots, unless we prevent precise people who are promoting racial hatred from talking about it.

Stephen Sackur : Put it this way, Dr Mahathir, you’ve had several years out of power now to consider your record and what you did, I wonder whether you are now ready to say that you regret what you did to Anwar Ibrahim?

Dr.Mahathir Mohamad: Why should I regret? He was arrested under the laws of the country, he was tried in the courts of the country and he was sentenced by the court. If he was not wrong, I don’t think, no matter what you think about our judiciary, I don’t think he would have been sentenced to prison.

Stephen Sackur : It damaged your reputation though didn’t it?

Dr.Mahathir Mohamad: Well that’s something I have to accept.

Stephen Sackur : You may also find it comes back to haunt you? Anwar Ibrahim is now leading the opposition coalition. We are led to believe that there are certain MPs in the ruling party who may defect to him, in which case he could very soon be running the government. And he’s made it plain that he wants to have you answer for all of the things you do while you were in power.

Dr.Mahathir Mohamad: Well he’s welcome to do that if he becomes the Prime Minister of Malaysia, but if he wins over members of the ruling party to his side, it is the prime minister, the present leader who should be blamed, because he couldn’t even get the loyalty of his own members.

Stephen Sackur : It wasn’t the current prime minister who was in power when Anwar Ibrahim was savagely beaten during his time in detention?

Dr.Mahathir Mohamad: Savagely beaten? I know he was slapped and he had a black eye which was very useful for election purpose...

Stephen Sackur : Why you think he hit himself maybe?

Dr.Mahathir Mohamad: Well I don’t know what happened..but the police the IGP admitted that he assaulted Anwar, but that wasn’t me that was the IGP.

Stephen Sackur : But how do you respond, if Anwar comes to power and he as he said on this programme and elsewhere, that he wants a full and thorough public inquiry into all of your, Dr Mahathir’s misdeeds, how will you respond to that?

Dr.Mahathir Mohamad: He is welcome to do so, but I hope that he finds people who are neutral, who are impartial, probably foreigners, because I don’t trust the people that they put after people they don’t like.

Stephen Sackur : Interesting that you say you don’t trust people who are currently or maybe in charge of any inquiry, do you trust the integrity of the Malaysian judiciary?

Dr.Mahathir Mohamad: I do, at times I do but...

Stephen Sackur : Is that because you appointed the judges?

Dr.Mahathir Mohamad: I didn’t appoint the judges, the judges were recommended by the Chief Justice and my duty is to check whether he has any records or not and after that he is presented to the king who will then appoint the judge...

Stephen Sackur : Dr Mahathir, you know as well as I do, that the hottest political topic in Malaysia today, is the state of the judiciary, the integrity of the judiciary and that a video has been playing in Malaysia for a long time now which shows a top lawyer talking to a top judge going back to 2001, in which the lawyer says to the judge ‘believe me in the end all of the positions going all the way to the supreme court are fixed by the politicians’, i.e. by you who were the prime minister at the time Dr Mahathir?

Dr.Mahathir Mohamad: Did he say that? Did he mention my name?

Stephen Sackur : He didn’t mention your name he said this will be fixed, this goes through the political system. You ran the political system.

Mahathir Mohamad: I’m not so sure about that. But the fact is that this man had his video taken because they intended to blackmail him. He happens to be my lawyer, defending me at this moment for libel against Anwar and this tape came from Anwar. Anwar had these things recorded in order to blackmail the lawyer.

Stephen Sackur : But the point is the current government led by Prime Minister Abdullah who is nominally or despite what you have said on this programme, is of your party. Prime Minister Abdullah has now essentially apologised, he said both to the supreme court justice that you removed and to other judges that were suspended or removed during your time in power, he’s said sorry to them. He’s said that he wants to offer them monetary compensation

Dr.Mahathir Mohamad: Fine but it’s a political move. Something a man who is very unpopular at the moment, wanting to show that he’s going to do something right.

Stephen Sackur: And that Dr Mahathir is my point. The Malaysian people no longer want to live with the system you created. That’s why Prime Minister Abdullah is essentially dismantling the system that you created.

Dr.Mahathir Mohamad: No no no he’s not dismantling the system, he is making use of the system in a worse way. Nobody can say anything against him, he has newspapers which only reports about him and how great he is. And he was mislead by his own supporters, into believing that if he holds the election now, this is one and half years before the end of the term, he would win, he would have a clean sweep.
If you look at the records, he made statements that he would win the election, with zero for the Opposition.

Stephen Sackur: The more I listen to you talking about Prime Minister Abdullah, the more I wonder why did you choose him to be your successor?

Dr.Mahathir Mohamad: Well these people are very smart in hiding their true character. He was known as Mr Clean and I thought I would appoint a clean person to succeed me. Although he was not the one with the highest votes in my party. But I thought that he was older and I appointed him thinking that he’s not going to do anything very wrong. But this man gives priority to his family rather than to the country.

Stephen Sackur: So it was a fundamental lack of judgement on your part?

Dr.Mahathir Mohamad: Yes I’ll admit that. But we all make mistakes. The British people voted in people like Blair, who told lies, so did the Americans. Lots of people make mistakes.

Stephen Sackur: We all make mistakes you say, was it also a mistake for you to define yourself so clearly, as anti-western and anti-democratic, in the sense that the West understands democracy?

Dr.Mahathir Mohamad: No that’s the problem, I am not anti-Western, I am against the bad things that were done by the Western countries.

Stephen Sackur: You’re not anti-western and yet in June 2003 before you left office, you said anglo-Saxon Europeans are essentially proponents and I’m quoting here: ‘proponents of war, sodomy and genocide.’

Dr.Mahathir Mohamad: Which is true, you must admit.

Stephen Sackur: But you’re not anti-western?

Dr.Mahathir Mohamad: I’m stating the fact. This is their character and I will continue to say so.

Stephen Sackur: So when you come here, you sit in the Hardtalk studio, in the heart of London, you regard yourself do you, as in one of the Headquarters of war, sodomy and genocide?
Dr.Mahathir Mohamad: Well I come here of course expecting to be lambasted by you, because that is the way you work.

Stephen Sackur: Well I’m not lambasting you at all. I’m trying to tease out whether you believe it was a mistake for you to use this sort of language. Because you clearly cut yourself off, from any sort of meaningful dialogue with the West when you use these words.

Dr.Mahathir Mohamad: Well the Europeans used to call us the lazy Malays, incompetent Malays, untrustworthy Malays, we couldn’t say a thing about you. So when I was in a position to say what we think about you, and I did and you don’t like it. When you said it to us you expect us to like it. We didn’t like it, but we had no way of making our voices heard.

Stephen Sackur: I am just wondering how you feel about democracy. Of course in the world since 9/11, the United States and the coalition of partners led by the United Kingdom, have talked a lot about spreading democracy, do you believe in democracy?

Dr.Mahathir Mohamad: If you look at the history of the west, they come up with all kinds of ideologies, they use it for sometime and then they found it defective and they dropped it and start on another. One day they are going to forget about democracy because in some countries democracy actually ended up with anarchy. And there were practically no governments. It’s not a system that can feed everybody. You must have a certain understanding of the limitations of democracy, in order to make it work.

Stephen Sackur: Is that why you were not a democrat, why you in the end did behave like a dictator?

Dr.Mahathir Mohamad: Well that is something that the West would like to say about me, I am a dictator.

Stephen Sackur: Well I’m just quoting your own words from 2002. You said it’s good governance people need, you said, feudal kings even dictators have provided and can provide good governments.

Dr.Mahathir Mohamad: Well that’s very true, that is very true. The great civilisations of the past did not have democracies. And yet they became great. It’s not necessary that the system will work for everybody. But if we have a bad leader, even the democratic system will fail.
We must remember that it is a democratic country which dropped atomic bombs, killing 200 thousand people.

Stephen Sackur: How do you think the Malaysian public will respond to you saying, look you know what democracy isn’t the best system and in fact dictatorship can often work better.

Dr.Mahathir Mohamad: I went through five elections and I won all the elections with a majority...

Stephen Sackur: Without a free press, locking up many of your opponents

Dr.Mahathir Mohamad: There you go again about locking up many of my opponents, who are they?

Stephen Sackur: I don’t know how many times I have to tell you, that I’ve studied the human rights watch reports, the Amnesty International reports, studies from the state department, from the Canadian government.

Dr.Mahathir Mohamad: These are biased reports, the first thing I did on becoming the prime minister in 1981, was to release political prisoners who were detained by my predecessors, 22 or them, including many members of the Opposition.

Stephen Sackur: Under the 1984 Press law which required newspapers to get a new licence every single year. It made it very easy for you to quieten them down, didn’t it?

Dr.Mahathir Mohamad: No it has always been there, the press law has been there...I didn’t do that...but the fact is that we have a multi-racial country and if we are not careful, there will be racial flare-ups. And you look at most of the countries with multi-racial population, they are never peaceful, even Northern Ireland, it took you such a long to stop the war in Northern Ireland.

Stephen Sackur: Talking of peace, you did worry about the stability of your country, didn’t you? That’s why you were very strong, very tough with Islamist extremism inside Malaysia.

Dr.Mahathir Mohamad: Yes it is necessary.

Stephen Sackur: Well I just wonder in that case then why just before you left office, in October 2003, why did you tell the Islamic Summit Conference that and I’m quoting again a very famous speech, it’s a little bit long but “1.3 billion Muslims cannot be defeated by a few million Jews,” you said. “We’re actually very strong. The Europeans killed six million Jews out of 12 million but today Jews rule this world by proxy. They get others to fight and die for them.” You went on to say: “But the Jews have become arrogant. And arrogant people like angry people will make mistakes and there may be a window of opportunity for us.”

Dr.Mahathir Mohamad: I’m stating facts, I am willing to say that again and again that this is what has happened.

Stephen Sackur: Anti-Semitic and racist that was called by many governments and people around the world.

Dr.Mahathir Mohamad: Anti-Semitism is created by the Jews themselves. We cannot say anything. In fact journalists have been arrested for saying something against the holocaust and jailed for three years. Where is the freedom of press?

Stephen Sackur: So those words I quoted in your view, are not anti-Semitic?

Dr.Mahathir Mohamad: No they are not anti-Semitic? I am just quoting facts. The fact is that the United States obeys what Israel wants it to do.

Stephen Sackur: You call them facts, let’s leave that aside for the moment. I am trying to understand your logic. Here you are a man who says that your own country is potentially destabilised by Islamic extremism and then you go out in an Islamic Conference and you use words which could have been used by Osama bin Laden.

Dr.Mahathir Mohamad: There’s no contradiction, no contradiction at all. I don’t want Islamic terrorism any more than I want Jewish attacks against Israel, or American bombs on Baghdad. It is not incompatible.

Stephen Sackur: Do you feel confident that people still listen to your message?

Dr.Mahathir Mohamad: I wouldn’t be able to say. Why should people worry about me?

Stephen Sackur: In Malaysia people say, and I’m talking about the Prime Minister, the leader of the Opposition: it’s time for you to be quiet.

Dr.Mahathir Mohamad: Why should I be quiet? You mean to say when they are doing something wrong, to my country and I should not say anything? I would be irresponsible if I were to do that.

Stephen Sackur: Dr Mahathir Mohamad thank you very much for being on Hardtalk.

Dr. Mahathir Mohamad: You’re welcome.


Thursday, April 24, 2008

Ucapan Tun Mahathir di Havana

Keynote Address By Tun Dr Mahathir Bin Mohamad
At The 1st International Conference By
Centre For Defense Information Studies (CDIS) in Havana, Cuba
21 APRIL 2008


Security Problems in Asia And Their Possible Impact on World Stability


1. Security is a problem for every country and every region. Whether the security is seriously threatened or not depends largely on the perceptions of the countries involved.

2. The United States for example believes that its borders with Canada are secure. However to a certain extent its borders with Mexico are considered to be less secure.

3. Why the difference? Historically the United States was responsible for seizing large chunks of Mexico and since then the Mexicans had several times tried to get back some of its territory. And so there was and probably still is a security problem in North America.

4. Asia is a very big continent and different parts of it experienced different very different problems through the ages. During the period of the Great Games of the Europeans, there were constant threats of conquest and colonization. In fact many parts of Asia, East, Central, South and West were colonized or hegemonised by powerful European nations.

5. But what about Japan? Did it not try to conquer East Asia? Will it not repeat its aggression? Will East Asia be secure from Japanese territorial ambition? Will China and Korea feel secure with Japan’s amendment to its constitution to allow it to go to war again?

6. Then there is Russia, the conflicts in South Asia and of course the intractable conflicts in West Asia or the Middle East as it is referred to by the West. All these can undermine the security of Asian nations.

7. The culture of Asia differs from that of Europe. Their concept of empire does not involve conquest and the setting up of colonies. The Turkic people advanced westwards and established states in Central and West Asia, advancing even into Europe. But by and large the Turkic people adopted the culture of the local people and were absorbed.

8. The Mongols conquered much of Asia and again advanced into Eastern Europe. More than the Turkic people the Mongols allowed themselves to be assimilated by the local people. In the Turkic countries they became Turks, in China they became Chinese and in India they became Indians. They have no colonies as understood by the Europeans.

9. The Japanese did try to conquer China and Korea. But it was at the time when they were trying to emulate the Europeans. Had they succeeded there would perhaps be Japanese colonies in East Asia and Southeast Asia. But they failed and the lesson is well learnt by them. Japan by itself is not a threat to anyone’s security.

10. Other than these there is no history of military conquest and colonisation by Asian countries in Asia. The Asians of the past preferred to carry out raids and to cart away the spoils of war. But for a long time now the Asian powers have not indulged in military adventures.

11. But America has been telling Asian countries that they have a serious security problem. They have been telling us in South East Asia (S.E.A.) ever since World War II ended that we face the threat of Chinese invasion.

12. They fought a long war in Vietnam and promoted the domino theory – which says that if Vietnam fell to the Communists than one by one the countries of S.E.A. will fall to the Chinese – through Communism.

13. Well, South Vietnam did fall to the Communist. But none of the S.E.A. countries have gone the way of Vietnam. In fact Vietnam has now adopted the strategies of the S.E.A. countries and is inviting foreign investments which have made Vietnam the fastest growing East Asian country after China.

14. The threat from China and the Communist ideology did not materialise. But the United States is still insisting that we need its 7th Fleet to provide security for us.

15. S.E.A. is the home of the Spice Islands. For almost a millennium S.E.A. states traded with the Asian countries like China, India, and Arabia. Despite the fact that we South East Asians used to levy taxes on trading ships passing through our waters something which the Europeans describe as piracy, the home countries of these Asian traders, powerful though they were, never sent their military forces to punish us, even when some of their people were killed.

16. But when the Europeans finally reached us in their armed merchantmen, they demanded trade monopoly and the right to build fortified trading stations on our land. After that they came with their armed force to conquer and colonise us. The Portuguese occupation of Malacca is a good example. They came for the first time in 1509 and two years later an armada under Alfonso de Albuquerque conquered Malacca. We can say the Europeans brought a security problem with them.

17. China was a huge country with millions of people and located only 2000 kilometres from Malacca, but they never threatened our security and certainly they never conquered us.

18. Portugal was 12,000 miles from Malacca (via Cape of Good Hope) but they actually attacked the tiny state and made a colony of it.

19. China has no history of military conquest with the purpose of acquiring territory. So why should we feel insecure because of China, as we are informed we should. We really do not think that China poses a security threat in East Asia, not even Japan should see in China a threat to its security. Yes, what about Tibet?

20. Well, what about Guantanamo Bay? Has it always been a part of the United States of America? The Chinese have more rights to be in Tibet than the Americans in Guatanamo Bay,

21. The United States has convinced Japan that China is a threat to its security. Therefore Japan must have American military forces based in Japan and paid for by the Japanese.

22. Is there a Chinese threat to Japanese security? There is a dispute over some islands but will China declare war on Japan because of this little island.

23. China has perhaps the biggest standing army in the world. With its new found wealth its military forces are now well equipped. But is it a threat to the security of its neighbours and to the rest of the world?

24. Frankly I do not think so. China knows it needs peace and good relations with the rest of the world if it is going to prosper, if it is going to feed and clothe its 1.3 billion people. Trade with the rest of the world is the only way for China to give its people a decent life.

25. War is no longer an option in the settlement of conflicts between nations. This is because the capacity of modern weapons to inflict death and destruction is so enormous. Additionally war has become prohibitively costly. Even the United States rich as it is said to be, is now practically penniless because of the war in Iraq.

26. China is doing very well without war. What is there to gain for China if it goes to war. Only death and destruction. But of course when the United States persuades Japan and Korea that China is a threat then it must prepare for its defence.

27. Is China entitled to defend itself? Of course it is. When Japan lost the Pacific War the victors imposed on Japan the condition that it may only spend 1% of its GDP on its defence force. In 1945 1% of its GDP was hardly enough to buy uniforms. But today 1% of Japan’s GDP would be more than what Britain spends on its forces. The Japanese Defence Force is now quite big.

28. If Japan can spend 1% of its GDP on defence cannot China spend the like amount on its defence. Surely it is entitled to. And so China’s military forces must be pretty big. Still it will not be as big as that of the United States. With the United States rattling its rockets and nuclear warheads China must spend money on its security needs.

29. So who is causing countries in Asia to feel insecure? It certainly is not the Asian countries. It is the United States, the most belligerent country in the history of mankind.

30. Of course it is not only in East Asia that the United States is creating a feeling of insecurity. Look at Afghanistan, Iraq, Syria and Iran. These countries feel most insecure. They are being threatened with invasions, shock and awe, regime change etc etc.

31. When countries feel insecure they must find ways to provide for their security. During the Cold War period they could play the two blocs against each other. But now the Cold War is over. So they must possess their own defence capability.

32. There is a belief that the world would be safe so long as the nuclear powers provide nuclear deterrence. But the nuclear powers have shown that they are the source of military threats and not the non-nuclear powers. So the idea of confining nuclear capability to the established nuclear powers does not hold water. These powers have allowed their protégés to have nuclear warheads while preventing the countries threatened by these protégés from having any defence capability at all.

33. That is the situation in West Asia. This had always been a turbulent region, mainly caused by the Great Games played by European powers. Still 60 years ago the Middle East was relatively peaceful.

34. But to solve the Jewish problem in Europe, Palestinian Arab land has been seized in order to create the state of Israel. Since then the violence in that region has escalated with each passing year. And now the violence has spread to the rest of the world.

35. Would there have been Osama bin Laden and Al Qaeda if there had been no Israel. The West should not go into self denial. Admit it. Until you admit the truth, that it was the seizure of Arab Palestinian land, and the expropriation of land belonging to Arab owners and the expulsion of the Palestinians from their homeland, until you admit this truth, the problem of the Middle East will not be resolved.

36. Because of the creation of the state of Israel we are plagued by terrorism. Let us be frank and fair. The so-called terrorists are not the only people who blow themselves up with bombs or crash their planes into towers. Whoever creates terror or cause people to be terrified must be classified as terrorists. If we think of the thousands of innocent people who are terrified of being killed or maimed by the bombs, the missiles, the shells and the rockets, in particular those covered by Depleted Uranium then we must conclude that the countries whose armed forces employ these weapons are also terrorists. Indeed they are worse than the few individuals who sacrificed themselves in order to retaliate for the killings of their people and seizure of their land by the terrorist states.

37. The spread of individual terrorism is due to these people possessing no other means to fight the terrorist states. They do not have warplanes, armoured cars and tanks, warships etc to hit back at their enemies. Therefore they have no choice but to tie explosives to their bodies and blow themselves up. Whether they would go to heaven or not is irrelevant, for we know even though we desire to go to heaven we would not blow ourselves up in that way.

38. As to targeting civilians, the terrorists state, also target the civilians which they now call collaterals. More innocent people are killed by terrorist states than are killed by suicide bombers.

39. The real threat to everyone’s security is caused by the people who continually produce new and more efficient weapons. The cost of these weapons have escalated greatly and yet they do not give any return on investment, nor can they contribute anything to society at peace. This fact drives the countries producing these weapons to seek war. Then these weapons can actually be used. That these weapons can destroy whole countries and hundreds of thousands of people is irrelevant. Call them collaterals and forget about them.
40. In order to get a return on their investments, the producers of these very costly weapons have aggressively promoted their sale. Countries have been persuaded to equip their armed forces with these weapons, incurring huge expenditure. If a country refuses to buy than the neighbouring country would be persuaded to buy. Inadvertently an arms race would result. As the weapons keep on being updated, expenditure on arms by poor countries would make them even poorer.

41. These weapons including the warplanes, guns and rocket launchers may only be good for parades. But any conflict with neighbours may end up with wars in which these weapons would be used. The people who sell arms are in fact the people who create insecurity.

42. Apart from the fighting in West Asia, the rest of Asia is quite peaceful. And because we are peaceful we really feel quite secure. This world need not feel insecure because of Asia. What is happening in Asia is a race to give the people of the various countries a good life. Asia is interested in economic development. One after another the Asian countries are turning into factories for the world. To prosper they will not export insecurity through the promotion of their ideologies. Asia wishes to see the world prosper because a prosperous world would become a good market for Asian products.

43. Asia should help stabilize the world. Unfortunately there are countries outside Asia which do not want to see a stable prosperous Asia. These countries threaten Asia’s security and if Asia arms to the teeth it is because of these countries.

44. Asia has not interfered in the internal affairs of other countries. And God knows these countries’ internal affairs, their treatment of their people, their blatant disregard for human rights etc do not bear examination. Asia has every right to publish the ratings in term of various abuses in their countries and let the world be enlightened. But Asian have refused to take the moral high ground, not because we are not qualified to do so but because we believe in the freedom of every country to manage its internal affairs by itself. We believe our security is best guaranteed by a prosper-thy-neighbour policy. We believe when we prosper other people we will not have their problems spilling over into our country. We believe we will enjoy security that way.

* credit to BigDogDotCom



Kisah Raba Meraba



Baru-baru ni kecoh kita dengar kat mana-mana jugak kes seorang bekas menteri yang menang bertanding di kawasan Parlimen beliau dalam PRU 12 yang tidak dilantik semula menganggotai Kabinet (fuhhh..dia punya description tu amat panjang..hehe..) yang dikatakan meraba punggung seorang pelayan dia Hotel Meridien (di tempat isap cigar - open area la tuh)...

Dan pelayan tersebut serta teman lelakinya telah buat laporan polis...

Semalam laporan polis tersebut ditarik balik...katanya pelayan tu mengaku salah faham dengan gurauan bekas menteri tersebut dan dia ketika tu tengah 'bad mood'..hehe..kasarnya melawak ye...hehe...

Dari sumber-sumber kuat yang aku dengar...bekas menteri tu ialah JJ..ala Jamaluddin Jarjis la..bukan aku kata sahih ye...jangan quote aku tau..aku pun dengar je...

Tetapi...jeng jeng jeng...

Apabila membaca lebih banyak sumber dari media-media alternatif yang ada...terdapat beberapa perkara yang boleh menimbulkan kekeliruan dan syak wasangka...

Dikatakan bahawa JJ adalah orang Najib yang perlu dicantas demi memastikan masa depan Dinasti Tiga Beranak untuk terus berkedudukan baik. Cuba baca apa yang Agenda Daily katakan ni...

"Malah menurut seorang yang rapat dengan bekas menteri tersebut, ketika kejadian bukan sahaja teman rapat bekas menteri itu hadir tetapi salah seorang ahli keluarga Perdana Menteri ada bersama dengan bekas menteri itu. Ahli keluarga Perdana Menteri mempunyai janji temu dengan bekas menteri berkenaan di hotel tersebut. Sehubungan itu, apabila keluar berita yang mendakwa bekas menteri itu mencabul, ia sesuatu yang amat mengejutkan mereka."

Kemudian baca pulak apa yang Malaysia Today kata :

"Those close to the Deputy Prime Minister are not being spared either. Malaysia Today was given the name of the ex-Minister who has been accused of molesting the cigar girl in the Havana Club in a five-start hotel in KL Sentral. Malaysia Today’s initial investigation points to a smearing campaign aimed at bringing down all those close to the Deputy Prime Minister and it seems the incident has been denied by the girl concerned."

Fikir-fikir balik agak logik jugak ya...lawyer si pelayan perempuan tu ialah Datuk Muhammad Shafee Abdullah!!!Bukan sikit duit tu nak ambik lawyer tahap tu...Kurang-kurang dalam akaun dah kena ada banyak nombor tuh...

Agaknya kalau kes ni masuk mahkamah..kena la "salah seorang ahli keluarga Perdana Menteri" yang kebetulan ada sama kat situ naik kandang saksi ye...maka panjang lagi la cerita tuh..hehe...

Macam-macam hal boleh jadi ya...apa nak dikata...

Wednesday, April 23, 2008

Tun Mahathir On BBC's Hardtalk : The Videos

Actually I can only amend in the last post about this topic...but I think better for me to highlight these interview's videos on youtube about Tun Mahathir on Hardtalk.

Part 1



Part 2



Part 3



Tuesday, April 22, 2008

The Pursuit Of Happyness

Tahun lepas (2007), ada dua movies yang aku tonton yang betul-betul membuatkan aku menitiskan air mata (betul la..)...yang pertama The Pursuit of Happyness dan Reign Over Me.

video

Aku rasa dah ramai pembaca dan pelayar blog aku ni yang dah tonton kedua-dua movies ni...terutama sekali The Pursuit of Happyness..ya la..dah setahun lebih dah release..cuma yang membuatkan aku nak post kat sini adalah kerana bermula 20 hingga 27 April 2008, ASTRO melalui HBO menayangkan filem ni..dan aku dah tengok pulak dua kali..hehe..betul..

Sebenarnya filem ni berdasarkan kisah benar tentang Chris Gardner..dalam tahun 1981..dan dilakon semula oleh Will Smith dan anaknya sendiri, Jaden Christopher Syre Smith..

this is the real Chris and Christopher

this is the movie version of themselves

Chris Gardner telah menulis sebuah autobiografi hidup beliau dan diterbitkan pada bulan Mei 2006 bertajuk The Pursuit Of Happiness..yang dijadikan panduan untuk filem ini...

Kini Gardner adalah CEO Christopher Gardner International Holdings.

Andai ada yang belum menonton lagi filem ni...silalah semak HBO anda dan pastikan anda menonton filem ni..banyak pengajaran hidup untuk diambil...kalau dah tengok tapi nak tengok lagi...sila lah..apa nak dikata..hehe...



Tun Mahathir On BBC's HARDTALK




Click HERE to read and watch the interview.
*note: You might be needing REALPLAYER to watch the clip.

"Mahathir Mohamad was Malaysia's Prime Minister for 22 years.
Is it the beginning of the end for the National Front?
When he was Prime Minister his critics labelled him a racist and a dictator.
Have his controversial views mellowed in retirement? Mahathir Mohamad talks to Stephen Sackur. "


To view the interview in written excerpts, click here.


Monday, April 21, 2008

Sejenak Bersama Tun Mahathir di Manchester, United Kingdom






Foundation For The Future: Yang Tersirat

Tulisan ini ialah nukilan mahubelajar dari KMU...saya ambil dengan sedikit adaptasi tanpa mengubah isi kandungan rencana beliau..tujuan adaptasi ialah untuk menyesuaikan dengan kandungan blog dan meletakkan siri pertama dan kedua tulisan beliau menjadi satu...

.............................................

Anwar selalu mencabar media arus perdana untuk membuktikan tuduhan yang dia adalah agen yahudi. Tapi bila di buktikan maka dia akan cakap yang itu hanya alat kerajaan untuk menjatuhkannya.

Oleh itu, kita mengambil keputusan untuk membuktikannya dalam media arus elektronik ini.

Hari ini kita akan buktikan penglibatan Yahudi di dalam FOUNDATION FOR THE FUTURE yang dikepalai oleh Anwar Ibrahim.

Dalam blognya, pada 20 May 2007 iaitu Kenyataan media Anwar Ibrahim mengenai Foundation for the future. Kita akan analisis kenyataannya yang jika tidak di teliti akan menutup hati kita tanpa apa2 prasangka terhadap beliau. Hakikatnya, banyak kenyataannya boleh di pertikaikan dan membuktikan dia terlibat dengan agenda Yahudi menjatuhkan Islam.

Kenyataan Anwar : "Foundation For The Future (Yayasan Masa Depan) mula-mula di umumkan di Bahrain pada November 2005 oleh menteri-menteri luar dan pembangunan dari Timur Tengah, Afrika Utara, Eropah dan Amerika Syarikat".

ANALISIS DAN KRONOLOGI YANG PERLU DIKETAHUI

1. FFF diumumkan oleh Condoleeza Rice (US Secretary of State) di Bahrain pada 12 November 2005 semasa merasmikan Forum For The Future.

2. Forum For The Future pula adalah usahasama antara Middle Eastern & North African Nations dan The Group of Eight (G8) yang ditaja oleh International Monetary Fund (IMF), World Bank, Asian Development Bank & The International Finance Corporation.

3. Menurut kenyataan US State Governments, penaja utama G8 Broader Middle East and North African Initiative adalah The United State Agency for International Development (USAID) dan The US Middle East Partnership Initiative (MEPI)

4. MEPI adalah projek US Department of State yang diuruskan oleh Elizabeth Cheney (anak Dick Cheney) yang berjawatan sebagai Principal Deputy Assitant Secretary of State Near Eastern Affair dan Coordinator for Broader Middle East and North African Initiatives (BREMA).

5. Ini bermakna...Foundation For The Future (Yayasan Masa Depan) yang diketuai Oleh Anwar Ibrahim adalah projek US Department of State,yang dikendalikan oleh Elizabeth Cheney, dengan bantuan kewangan dari USAID, MEPI, BANK DUNIA, IMF & NATIONAL ENDOWMENT FOR DEMOCRACY (NED)

6. Keahlian FFF adalah gabungan antara Middle Eastern & North Africans Nations & The Group of Eight (G8)

Kenyataan Anwar: "Yayasan tersebut merupakan sebuah badan yang independen, melibatkan kerajaan dan masyarakat madani ntuk menyokong badan-badan bukan kerajaan di dalam usaha membangunkan demokrasi dan kebebasan di Timur Tengah dan Afrika Utara."

BACALAH DENGAN TELITI APA ISI KANDUNGAN KENYATAAN INI.

Yang pertama, adakah yayasan ini badan independent? Tidak, kerana ia adalah pro US dengan dikawal Elizabeth Cheney dan ditampung dananya oleh USAID, MEPI, World Bank, IMF & National Endowment For Democracy (NED).

Yang kedua, Elizabeth Cheney dibantu oleh Shaha Ali Riza yang dipindahkan dari Bank Dunia ke The US State Department oleh Paul Wolfowitz (Presiden Bank Dunia)pada September 2005.

Yang Ketiga, mengapa Shaha Ali Riza dipindahkan? Pemindahan Riza dari Bank Dunia adalah untuk menutup "conflict of interest" skandal peribadi dengan Paul Wolfowitz. Selain itu, kepakaran dan pengaruh Riza di Timur Tengah & Afrika Utara (semasa di Bank Dunia) adalah amat diperlukan untuk membantu Yayasan Masa Depan.

Yang Keempat, Riza mencadangkan kepada Elizabeth 3 nama Islam yang Pro US untuk menjadi jawatankuasa pemilih Board of Director yayasan. Mereka ialah Anwar Ibrahim (Malaysia), Rahma Bourqia (Maghribi) dan Bakhtiar Amin (Iraq). Ketiga-tiga mereka ini mempunyai sejarah peribadi iaitu pernah dibiayai US.

Yang Kelima, ANWAR IBRAHIM, Pengerusi Yayasan Masa Depan adalah bekas pekerja di Bank Dunia, John Hopkins & Georgetown University, US. Dia dianggap sebagai "Duta US" di negara-negara Islam di Timur Tengah, Afrika Utara, Asia Tenggara dan Asia berdasarkan perlantikannya sebagai Diplomat Jemputan, Council of Foreign Relations, New York.

Rahma Bourqia(Naib Pengerusi Yayasan) & Bakhtiar Amin tidak perlu dibuktikan lagi kecenderungan mereka kepada US dan Yahudi.

Yang Keenam, Anwar menyebut tentang 'kerajaan dan masyarakat madani'. Adakah Kerajaan Malaysia mengiktiraf pertubuhan ini di Malaysia? tentu TIDAK! Jadi kerajaan mana yang mengiktiraf Yayasan yang dibawa Anwar? Pastilah kerajaan yang mahukan New World Order diterima di serata pelusuk dunia. Kerajaan US yang didalangi Yahudi.

credit to mahubelajar from KMU.

Antara PDRM dan Kes Malta

Kes rompakan di KLIA berlaku pada 9 April 2008..dan semalam (20 April 2008), pihak Polis telah berjaya menahan kesemua suspek rompakan beserta wang tunai hampir RM800,000.00....(baca lebih lanjut)

Pada aku ini membuktikan kecekapan PDRM...dalam masa 11 hari kes berjaya diselesaikan...pasal tu bila ada orang pertikai pasal PDRM tentang satu dua kes seperti kanak-kanak hilang dan lain-lain..pada aku bergantung kepada satu-satu kes dan petunjuk dia...

Kalau sampai takde petunjuk dan takde satu klu dari orang awam yang dapat membantu..maka agak payah la nak selesaikan...makan masa la...

Tapi andai kata ramai orang awam yang boleh membantu..lepas tu pulak ada banyak petunjuk..maka cepatlah boleh selesai..aku pasti kalau diikutkan hati..mesti pihak Polis nak semua kes dapat diselesaikan macam kes ni..sesegera mungkin..

Tahniah PDRM...

Satu hal yang berlainan pulak berlaku pada golongan wanita Malaysia yang tertipu..anda boleh baca setiap hari ada berita mereka kat akhbar...sekarang ni ada dua orang wanita Malaysia dalam tahanan reman kat Malta selepas ditahan mengedar dadah..mereka dibawa dari Malaysia ke Madrid dengan alasan nak jadi pelayan dengan upah yang amat lumayan...

Too good to be true...ayat ni kita kena ingat betul-betul...kalau kita dengar sesuatu benda atau tawaran yang terlalu mewah dan lumayan dalam masa yang singkat..pasti ada yang tak kena tu...Jangan terus-terus nak setuju pulak tu..

Memang ya..semua orang nak jadi kaya dan hidup senang...aku pun nak mewah dan kaya...tapi kalau sampai memerlukan isteri anda (yang mengandung 3 bulan pulak tu!!!!) pergi ke luar negara bekerja sebagai kerja yang tak ketahuan pucuk pangkal dan anda pulak berhenti kerja untuk melepaskan dia pergi..ni apa cerita ni...

Ada kawan aku yang bini dia pergi kerja kat Emiriah Arab Bersatu sebagai Jururawat..yang ni tak pa la..melalui hospital-hospital di Malaysia pun ada jugak mereka employ..memang lumayan gaji..sebelum pergi dah ada permit kerja dan sebagainya...

Tapi yang sampai kita tak tahu apa kerja nak dibuat oleh isteri kita kalau pergi ke luar negara nanti tu..tak payah la....kat Malaysia ni kalau kita rajin..Pak Berahim dekat rumah aku ni agak 'kurang cerdik' jugak..tiap-tiap hari kerja dia kutip ulam-ulam dekat kawasan kampung..jual dari rumah ke rumah..dapat la untuk dia makan tengahari dan malam...

Ramai jugak orang Malaysia sekarang agak tak gemar ambik pembantu rumah asing..so kalau orang Malaysia sendiri boleh offer perkhidmatan membersih rumah (tak perlu 24 jam..sekadar datang pagi balik tengahari) aku rasa ramai yang akan ambik bekerja...

Pepatah Melayu ada kata..Hujan emas di tempat orang, mana nak sama hujan batu di tempat sendiri...aku tak setuju sangat pepatah ni...pasal kalau betul hujan emas kat tempat orang..baik kita pergi..buat apa nak tadah hujan batu..kan...

Tapi andai kata ko pegi tempat orang..hujan pulak bukan setakat batu..tapi segala macam bentuk najis..maka baik lagi la hujan batu kat tempat sendiri kan...apa nak dikata...

Nota Tambahan:

Majlis Makan Malam Anjuran Majlis Peguam dan di bayar sepenuhnya oleh Kerajaan Malaysia hari tu...selain Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan..mana ada Hakim-hakim yang lain hadir...kata majlis untuk memperbaharui kepercayaan kepada Badan Kehakiman..tapi hakim tak hadir pun..yang ada hanya hakim-hakim expired yang kena pecat saja...

Baca apa yang Rocky nyatakan...kan saya dah kata..ianya satu agenda..hehe..apa nak dikata...

Saturday, April 19, 2008

Level Four Boys

Ever heard of the term? Level Four Boys or Budak-budak Tingkat Empat of the PM's Office...

Who are they?What do the do?Are they good at what they do?

I think everybody should read this...a huge introduction on the Level Four Boys...

"Many speculate the overwhelming ‘influence’ these thirty-something gentlemen possess. With top British university education and grossly lack of experience and exposure (especially macro-management), they are often coyly referred to as, “Budak tak kerin’ idun” (wet behind the ears) by Tun Dr. Mahathir. Somehow, the real far-reaching effects these young men have on the decisions by PM ‘Flip-Flop’ Abdullah, is really both strategically and tactically damaging."

Apa nak dikata....

Friday, April 18, 2008

Antara Pak Lah, Tun Salleh Abbas dan Kakitangan Awam

Semalam satu majlis makan malam anjuran Majlis Peguam diadakan (organised by Bar Council but fully sponsored by Malaysian Government...pelik tak??)



Dengan ucaptama dari Pak Lah yang bertemakan Delivering Justice, Renewing Trust, majlis tu dihadiri jugak oleh Tun Salleh Abbas bersama 5 lagi hakim yang telah dipecat pada 1988 (termasuk jugak wakil2 dari keluarga hakim-hakim tersebut yang telah meninggal dunia) dan jugak oleh pemimpin parti-parti pembangkang.

Antara intipati majlis semalam :

->Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abas yang dipecat pada 1988 memuji langkah bersungguh-sungguh kerajaan pimpinan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memulihkan semula imej dan integriti sistem kehakiman negara.

->Abdullah sebelum itu mengumumkan penubuhan Suruhanjaya Pelantikan Hakim bagi membantu menilai serta memilih calon menggunakan kaedah yang sistematik dan berwibawa. Kerajaan turut mengumumkan pembayaran ex-gratia kepada enam bekas hakim kanan yang dipecat itu.

->Lima hakim Mahkamah Agung dihadapkan ke tribunal itu adalah Tan Sri George Seah, Allahyarham Tan Sri Wan Suleiman Pawanteh, Tan Sri Eusoffe Abdoolcader, Tan Sri Azmi Kamaruddin dan Tan Sri Wan Hamzah Mohd Salleh. Dua daripada mereka, Seah dan Wan Sulaiman turut dipecat bersama Salleh.

->anak Wan Sulaiman, Wan Noor Azli Maula, memohon kerajaan membuka kembali kes itu bagi mengetahui keadaan sebenar berlaku pada 1988. Kami mahu tahu di mana kesilapannya sehingga tribunal mendapati ayah kami bersalah dan dipecat," katanya.

->Azmi pula berkata, keputusan Perdana Menteri itu menamatkan penantiannya selama 20 tahun untuk melihat badan kehakiman negara pulih sepenuhnya. keputusan itu adalah langkah terbaik berikutan badan kehakiman negara berdepan pelbagai masalah yang boleh menjejaskan keyakinan rakyat terhadap proses keadilan di negara ini. paling penting ia hadiah untuk semua rakyat Malaysia yang mahukan keadilan," katanya.

->Anak Seah, Basil Seah, pula berkata, bapanya tidak dapat hadir ke majlis berkenaan kerana lumpuh tetapi menjelaskan keluarganya berharap kerajaan mengemukakan permohonan maaf atas kejadian itu.

->Brenda Lim, cucu kepada Eusoffe, keputusan itu membuktikan kerajaan sentiasa berusaha memberikan keadilan kepada semua pihak.
diharap kerajaan terus memberi perhatian kepada badan kehakiman yang dianggap sangat penting," katanya.

->Presiden Majlis Peguam, Ambiga Sreenevasan, berkata pihaknya gembira dengan pengumuman Perdana Menteri untuk menubuhkan sebuah Suruhanjaya Pelantikan Hakim dan pemberian ex-gratia. ada banyak cara untuk mengakui kesilapan dilakukan tanpa menerusi ungkapan perkataan maaf yang dizahirkan, dan ia juga bukanlah isu perundangan yang wajar dituntut oleh Majlis Peguam. Apa yang kami mahukan ialah pengiktirafan bahawa sesuatu yang salah berlaku pada 1988. Bagi saya inilah perkembangan yang sangat baik," katanya.

->Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata pihaknya bersetuju dan memberi sokongan penuh terhadap keputusan Perdana Menteri menubuhkan suruhanjaya dan memberi ex-gratia.Bagaimanapun, kami bersyukur kerana akhirnya ia tetap menjadi kenyataan sekali gus membuatkan perjuangan kami selama ini tidak sia-sia," katanya.

Apa yang mengherankan aku adalah kenapa setelah 20 tahun, Pak Lah bukak kembali isu pemecatan hakim ni...adakah ini merupakan satu peluru Pak Lah kepada Tun Mahathir??

Tidakkan Pak Lah tahu bahawa pemecatan Tun Salleh dan hakim-hakim tersebut adalah diputuskan oleh Tribunal yang akhirnya pemecatan tersebut ditandatangani oleh Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong???Adakah Pak Lah mahu menidakkan kewibawaan Tribunal dan mempertikaikan keputusan Seri Paduka Yang di Pertuan Agong pada masa tu??

Satu yang ironik ialah...Tun Saleh Abbas dan para hakim tersebut dipecat sebagai rentetan kepada pengheretan UMNO ke mahkamah akibat tindakan menyaman UMNO oleh 11 orang ahli UMNO tahun 1987...siapa mereka??Dengan diketuai oleh peguam Dato' Seri Radzi Sheikh Ahmad..turut serta ialah Marina Yusof, Zawawi Zin dan beberapa 'orang-orang Musa' dan 'orang-orang Dollah'..11 orang itu pada masa tersebut setiap malam bermesyuarat..dan mesyuarat pertama adalah di rumah Pak Lah di Jalan Medan Kapas, Bangsar pada masa tersebut..ya...itu hakikatnya...

Satu yang ironik lagi ialah...Tun Salleh Abbas ialah bapa mertua kepada Shah Hakim, CEO Scomi..ya la..syarikat anak Pak Lah tu la...maknanya tak dak beza antara Pak Lah dan Tun Salleh...masing-masing hanya menjaga menantu masing-masing...alangkah keciknya dunia ini ya...

Sebelum majlis makan malam semalam tu...kakitangan awam Malaysia telah dikecewakan oleh Pak Lah dengan penolakan pembayaran honorarium RM2000 seorang yang dicadangkan oleh CUEPACS...

Aku sebagai seorang kakitangan awam amat terasa..kalau setakat tolak honorarium tu aku tak marah sangat lagi la....tapi sebelah malamnya diumumkan pulak nak bayar kepada hakim-hakim yang pemecatan mereka telah disahkan oleh Tribunal dan Yang Di Pertuan Agong...orang yang dipecat nak dihargai..orang yang berkhidmat tak dipandang langsung...

Aku tak berani jamin apa-apa..tetapi pada pandangan aku..kakitangan awam akan membuka mata masing-masing selepas apa yang berlaku pada 17 April 2008...sebelah siangnya honorarium untuk mereka ditolak..sebelah malamnya ex-gratia untuk orang-orang yang dipecat pulak nak dibayar...

Andai berlaku lebih banyak penolakan kepada Pak Lah selepas ni...jangan nak kata apa dah la Pak Lah.. apa nak dikata...

Wednesday, April 16, 2008

Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris

Andai semalam anda menonton Buletin Utama di TV3, anda dapat saksikan bagaimana GAPENA pun turut buat satu seminar untuk lihat kesan PRU 12 kepada Melayu di Malaysia..

Tapi yang menghairankan aku ialah kenapa beberapa panel dalam tu mengatakan bahawa Tun Mahathir telah mengenepikan Bahasa Melayu dalam pendidikan di Malaysia?Profesor Zainal Kling semalam terang-terang kata bahawa Tun M telah buat macam tu...

Aku adalah generasi yang belajar di sekolah kebangsaan dan menengah dalam Bahasa Melayu keseluruhannya, termasuklah Matematik dan Sains...Bila sampai masa anak-anak aku, Matematik dan Sains dipelajari dalam Bahasa Inggeris.

Aku pernah tanya anak aku yang sulung, Adam (kini dalam Tahun 3 sekolah kebangsaan)tentang pembelajaran Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris, adakah susah, dia kata "Kenapa?Dulu Baba belajar macam mana?" bila aku kata dalam Bahasa Melayu, dia kata "Entah, abang rasa ok ja"...

Kemudian aku tanya abah aku, bekas guru pencen yang terkenal di Butterworth dengan tusyen Matematiknya, Cikgu Lah...dia kata "Dulu abah belajar Matematik dalam Bahasa Inggeris dan memang lebih mudah untuk fahamkan Matematik dalam Bahasa Inggeris"...Tu pandangan neutral abah aku (beliau bukan orang UMNO ya..)...

Yang mengherankan aku...kenapa kita tak suka anak-anak kita lebih baik dalam Bahasa Inggeris?Adakah dengan mengajar anak-anak lebih di dalam Bahasa Inggeris akan membuatkan mereka lupa kepada bahasa ibunda mereka?

Anak-anak aku kuat Bahasa Inggeris diorang (walaupun kami tinggal di Perlis dan memang penguasaan Bahasa Inggeris di sini agak kurang) tetapi anak-anak aku, especially yang sulung tu amat membanggakan aku di dalam Bahasa Inggeris. Aku biarkan diorang menonton Cartoon Network, Disney Channel dan Nickelodeon semata-mata untuk bantu mereka menguasai Bahasa Inggeris. Aku dan isteri banyakkan berkomunikasi dengan diorang dalam Bahasa Inggeris semata-mata untuk menguatkan penguasaan mereka dalam bahasa tersebut...Tetapi tak bermakna kami menidakkan Bahasa Melayu...Mereka tetap bertutur dengan bagus dalam Bahasa Melayu...

Kenapa kita berbangga kalau di antara kita fasih berbahasa Arab? Adakah pandangan kita hanya tinggi kepada Bahasa Arab semata-mata kerana ia adalah bahasa ahli syurga?Kerana ia Bahasa Al-Quran?

Sebenarnya Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris ialah di antara ilmu-ilmu yang Allah SWT suruh semua manusia cari...Allah suruh semua manusia mempersiapkan diri dengan semua Ilmu yang ada..termasuklah Bahasa Inggeris...

Aku berpengalaman menyertai beberapa forum online di alam maya...bila aku hantar satu posting dalam Bahasa Inggeris (tak kira lah lawak jenaka atau sebarang rencana)..feedback yang aku selalu dapat ialah.."Uncle, tolong translate boleh?"..."Uncle, tak paham la.."..."Uncle, BI saya lemah la.."...apa perasaan kita bila dengar tu semua?

Sewajarnya kita rasa rugi kerana kita tak dapat menguasai Bahasa Inggeris kerana hampir kebanyakan sumber maklumat yang ada kini adalah di dalam Bahasa Inggeris...Kenapa anak-anak muda kita boleh mendengar malahan menyanyikan lagu-lagu Inggeris (tak tahu lah samada faham makna atau tak..)..?Kalau lagu Inggeris boleh mendapat tempat di Malaysia, kenapa pengajian Matematik dan Sains serta sumber-sumber ilmu yang lain di dalam Bahasa Inggeris kita nak tolak?

Pada aku benda ni sebenarnya terletak pada diri masing-masing...Andai kita benar-benar inginkan sesuatu..kita akan lakukan sedaya yang boleh...Pernah aku dengar keluhan guru-guru yang komplen pasal nak kena mengajar dalam Bahasa Inggeris ni...pada aku..Kalau ada guru yang mampu deliver pengajaran dengan sempurna dalam Bahasa Inggeris, kenapa sesetengah yang lain tak mampu??Background yang sama...Maktab Perguruan yang sama...Syllabus pengajaran yang sama...apa yang tak sama?? Aku rasa kemampuan bertutur Bahasa Inggeris yang tak sama...maknanya ia adalah kelemahan peribadi..bukannya kelemahan sistem..so kena tingkatkan keupayaan peribadi la...

Sebagai seorang bapa yang ada anak-anak nak menuju masa depan yang lebih baik..aku amat berharap pengajaran Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris akan berterusan..di samping terus mendidik anak-anak di rumah dalam penguasaan Bahasa Inggeris yang lebih baik, aku akan tetap mengutamakan Bahasa Melayu di kalangan diorang..InsyaAllah diorang takkan lupa pada bahasa ibunda diorang...

Kalau ramai yang tak mau diteruskan dalam Bahasa Inggeris dan ianya dimansuhkan, aku terpaksa ikut la kan...nak buat macam mana..tapi aku sendiri akan ambik inisiatif sendiri kepada anak-anak aku...apa nak dikata...

Sunday, April 13, 2008

Be A Survivor...

Be A Survivor...

Kata-kata ni semenjak dua menjak ni terngiang-ngiang kat telinga aku..dalam tidur pun aku terbawak-bawak kata-kata ni...siapa ucap kat aku?hehe...ada la..ni nak story sikit..

Aku pun bukan la nak mengharap bergantung pada tali ja sepanjang hidup aku..aku tahu dalam hidup kita kena sentiasa berusaha untuk maju ke hadapan..tapi selama 5 tahun 9 bulan aku telah meletakkan kepercayaan aku kepada satu kata-kata "I've already got a plan for you"...maka aku tak pernah nak memikirkan sesuatu yang lebih jauh...I did my best sepanjang tempoh tersebut..24/7...

Sekarang ni...aku agak terkilan sikit banyak jugak la...apa tak nya..setelah berlaku apa yang berlaku..maka aku cuba untuk bertanyakan tentang "I've already got a plan for you" tu...apa jawapan yang aku dapat..???sepotong kata-kata jugak...BE A SURVIVOR..hebat kan..???Lebih dahsyat lagi aku dinasihatkan "You have to live on your own from now on"..terkedu jugak aku...kalau aku habiskan masa 5 tahun 9 bulan tu untuk bidang akademik yang sememangnya bidang aku..tah lah..tak guna jugak nak menyesal kan...

Korang semua tentu faham apa erti survivor kan..kalau dalam siri realiti TV tu..tagline dia..



So maknanya aku kena Outwit, Outplay dan Outlast la kot kan...

outwit :
1: to get the better of by superior cleverness : outsmart
2: to surpass in wisdom

outplay :
To surpass (an opponent) in skill or technique or in scoring points

outlast :
1. to endure or last longer than
2. to live longer than


What I'm doing now is being a survivor...andai terpaksa 'outwit'..atau 'outplay'..maka itu adalah apa yang harus aku buat untuk 'outlast'...apa nak dikata...