Tuesday, April 2, 2013

Politik, Pancing Undi dan Publisiti Murahan...

Huh, lamanya tak menulisssss...hais bersawang blog...hahaha...takpe, dah kata blog bila rajin kan...

Tak lama dah nak mengundi...semua pakat sibuk bila nak bubar, bila nak bubar...ala korang nih, esok-esok PM bubar la tu...esok pun baru genap 4 tahun Dato' Seri Najib jadi Perdana Menteri...kannn...

Dalam semua pakat kalut nak menunggu pembubaran, penamaan calon dan pembuangan undi, kita sebenarnya dah terlalu lama menjalani tempoh "berkempen". Ya, kempen tak rasmi.

Tiap hari, bukak lah surat khabar, portal online, blog, majalah atau apa jugak pun, semua masing-masing berkempen. Tak yah la nak tuding jari sesape...baik Barisan Nasional ataupun Pakatan Rakyat, semua pakat kempen lama dah.

Apa tujuan kempen? Mesti la nak pancing undi. Nak sokongan. Nak kemenangan dalam pilihanraya ke 13 nanti. Nak jadi Kerajaan memerintah. Nak jadi Wakil Rakyat. Nak jadi Menteri. Nak jadi Perdana Menteri.

Toksah buat lawak kalau kata tak semua berperanan macam tu. Kalau ISMA atau Arus Baru tu kita pi tanya pun, sure jawabnya kerana nak menang. Alasan untuk memartabatkan ummah, memerangi rasuah dan salah guna kuasa, nak berbakti membantu rakyat kurangkan beban kewangan segala bagai tu hanyalah cara memenangi hati rakyat. Bila hati rakyat dimenangi, kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri akan boleh dimenangi.

Macam-macam cara parti politik lakukan untuk mendapatkan sokongan. Dan yang pasti, semua yang dilakukan tu adalah berdasarkan tinjauan atau survey yang diorang jalankan dan diorang pasti akan mendapat sokongan dan menggembirakan pihak rakyat yang bakal mengundi.

Jarang pulak parti politik akan berjanji sesuatu yang buruk untuk rakyat. Tak pernah dengar "Kalau kami menang dan memerintah, harga beras akan kami naikkan 100% bagi membela nasib pesawah".Takde.

Takde jugak yang kita dengar "Kalau kami terus memerintah, semua kakitangan awam akan dipendekkan masa rehat mereka dari sejam kepada setengah jam sahaja demi memastikan produktiviti negara". Pun takde.

Jadi aku agak hairan bila menonton video ni semalam.




Aku tak pasti isu apa sebenarnya ni. Kaunter tu Kaunter Daftar Lewat, selalunya jenis yang umur dah lebih 12 baru nak pi daftar MyKad kot...sebab masa aku daftar IC untuk aku dan MyKad untuk dua anak aku, senang je...sangat senang...cuma kena beratur tunggu giliran tu biasa la...kalau nak terus pegi, bukak la JPN sendiri...

Tapi aku nak komen jugak...ye la, blog aku kan, mesti aku nak komen...jadi aku buat point senang...

1. Tak kira apa bangsa pun kita, rasanya takdak satu agama atau bangsa yang menggalakkan umatnya menengking, mengherdik dan bercakap menjerit-jerit tanpa henti sampai orang tak paham apa dia kata...

2. Setahu aku, setiap Jabatan ada Pengarah, Timbalan Pengarah, Penolong Pengarah dan sebagainya. Aku pun pernah ada tak puas hati kat staff kaunter, aku sabar, kemudian aku call Pengarah dan slow talk bagitau masalah aku. Alhamdulillah settle.

3. Aku nak tanya. Adakah, sekiranya Pakatan menang nanti, kita boleh pergi menengking dan menjerit di kaunter sekiranya ada tak puas hati?

4. Para kakitangan awam, khususnya kakitangan kaunter seluruh Malaysia...diorang rasa tindakan Lateefah Koya ni akan membuatkan diorang rasa terbela ka? Minat diorang nak undi Pakatan Rakyat akan bertambah ka kalau tengok video ni?

5. Aku respect staff yang bertugas masa tu kerana sabar, walau aku tahu macam mana geloranya hati dia masa tu. Dengan kameranya, dengan lawyer ramainya, dengan rombongan macam nak meminangnya...mamat tu control diri dia dan sampai abis takde maki atau melenting marah.

6. Adakah selepas ni, kita boleh angkut lawyer untuk bercakap bagi pihak kita bila berurusan di kaunter?

Ok la, cukup kot point tu semua.

Dalam pada semua sibuk nak pilihanraya, apa kata kita luangkan sikit masa untuk satu benda yang langsung tak de kena mengena dengan politik tetapi kemanusiaan...sila pergi ke PAGE ni, dan teliti apa isi kandungannya. Jom kita ubah sesuatu yang tak de sapa nampak nak ubah...apa nak dikata...

2 comments:

Emir Faez said...

Sampai basah2 ketiak akak tuh..hahaha..

Gunthor khundur said...

Latifa koya babi Pkr tu mengada2 mcm la peguam hebat sgt....mcm babi ada la.....btul la tindakan JPN tu,klu bg borg 100 keping pn 10 kping ja balik tu....90 kping lg latifa koya babi ni buat bungkus belacan.mgkin latifa koya babi ni yg tk tau bhs,apa itu membazir kn......semenjak kes susilawati di bunuh oleh peguam,smpi skg sebut ja peguam,memang aku benci dr hjg kaki smpi hjg rambut......babi kau latifa koya,ada mcm anjing jg....