Thursday, March 11, 2010

Antara Almarhum Sheikh Muhammad Sayyed Tantawi dan Bumi Madinah...



Rasanya hampir semua dah tahu tentang pulangnya Syeikhul Azhar, Dr Muhammad Sayyed Tantawi ke Rahmatullah...dah ramai menulis tentang pemergian Syeikh Tantawi semalam...

Aku dengar berita pemergian Syeikh Tantawi ketika tengah drive ke Alor Star semalam...terus terang aku cakap, hati aku terdetik sedih ketika tu, sebab aku ada pengalaman manis bersama Syeikh Tantawi yang aku sifatkan antara detik-detik kenangan indah dalam hidup aku...

Tak ingat aku dalam tahun bila, ketika Syeikh Tantawi berkunjung ke Malaysia atas jemputan Kerajaan Malaysia...beliau diberikan layanan bertaraf Menteri kerana memang itu kedudukan beliau di Mesir...

Malam ketibaan beliau di KLIA, aku mengiringi Dato' Seri Shahidan Kassim untuk menyambut beliau di KLIA..ramai yang ada masa tu, semuanya VVIP...dan boss aku ketika tu berjalan seiringan dengan beliau menuju bilik VIP di KLIA...

Bila dah sampai, diorang semua masuk satu bilik rehat, aku dok lepak2 luar tu je, then ada satu mamat protokol Wisma Putra kot, datang cari aku kata my boss panggil...rupanya Dato' Seri Shahidan nak kenalkan aku pada Syeikh Tantawi, sebab dia cuba berkomunikasi dalam Bahasa Arab dan diorang respek dengan usaha dia, maka dia nak kenalkan guru Bahasa Arab dia...aku la tu...hehe...

Then aku keluar la balik...tak lama lepas tu Syeikh Tantawi dan rombongan bergerak ke hotel...my boss ajak aku masuk semula Terminal, rupanya nak belikan cenderahati kat Syeikh Tantawi...pergi la aku ikut dia beli jam...harga jangan tanya ye....hehe...

Then my boss pesan, you pi bagi terus kat tangan Syeikh, jangan melalui orang tengah sebab dah pernah dia bagi, tapi dia tak nampak Syeikh pakai pun sebab jam tu tak sampai pada Syeikh...aku pun terus shoot pergi Palace of The Golden Horses...

Sampai kat situ, aku dapat jumpa dengan mamat butler yang being assigned untuk Syeikh Tantawi...a very nice young man...dia bawak aku jumpa pengiring Syeikh Tantawi, Abdul Aziz (orang Arab Mesir)...masuk lah aku dalam bilik dia berbual sembang-sembang...dengan menggunakan skill perbualan Bahasa Arab tahap merayu memujuk, aku berjaya membuatkan dia minta aku datang esok paginya jam 9.00 pagi di situ...

Aku pun balik semua ke penginapan aku di Pan Pacific KLIA, sebab esok pagi tu la my boss nak depart for London...aku brief my boss tentang hal tu, and dia mintak aku attend to that matter firstly...

So selepas Subuh..(exagerate sikit kan..hehe) aku pun pergi ke Palace of The Golden Horses tu...dan Abdul Aziz mengotakan janji dia...selepas meminta izin Syeikh, aku dibawa masuk ke Suite penginapan beliau...

Masa tu la aku nampak satu wajah yang berseri-seri bersinar, datang bersalaman dengan aku, dan Syeikh teruja kerana aku boleh berkomunikasi dengan beliau tanpa batasan bahasa...dipelawa aku duduk sebelah beliau, bertemu lutut...dan aku terus terang akui, tak pernah rasa gementar macam tu...weihh, ni Syeikhul Azhar tau yang duduk sebelah Azhar Abdullah ni...hehe...

Kami berbual-bual macam-macam tajuk...pasal kemajuan Islam kat Malaysia, pasal bilik Suite yang terlalu besar yang diberi pada dia, pasal politik dan dunia Islam...dan paling Syeikh minat bercerita ialah pasal bumi Madinah Al-Munawwarah, sebab kami pernah berada di satu tempat yang sama, beliau pernah jadi Rektor di universiti tempat aku belajar dulu, so banyak la soalan-soalan pasal universiti yang beliau tanyakan, dan beliau nyatakan sangat gembira sebab aku timbulkan kembali memori indah bumi Rasulullah pada beliau...



Sedar tak sedar dekat sejam jugak kami berbual..sampai la Abdul Aziz masuk dan ingatkan beliau tentang majlis yang perlu beliau hadiri...

Aku bangun, salam, Syeikh peluk aku, dan aku keluar...terus aku call wife aku bagitau tentang perasaan aku yang tak tentu arah tu...wife aku tanya, ambik gambar tak??...erk...masa tu baru aku sedar aku tak ambik gambar langsung...chet...takpe la...takde rezeki...

Then baru update my boss, yang dah nak board kapalterbang tentang situasi tu, dan aku sempat ucap terima kasih kat dia sebab bagi aku peluang keemasan tu...

Sebab tu aku semalam sedih bila dengar Syeikh Tantawi sudah pergi menemui Al-Khalik...

Dan pagi ni satu lagi berita yang aku dengar membuatkan aku terkedu...

Jenazah Syeikh Tantawi yang meninggal dunia di Riyadh akan dikebumikan di Madinah Al-Munawwarah...MasyaAllah...betapa zaman hidupnya Syeikh bercerita tentang keindahan bumi Madinah, betapa dia mencintai Madinah...sampai asyik sembang dengan aku pasal Madinah, akhirnya jasadnya akan diabadikan di bumi Madinah...

Di dalam satu hadis, Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksua, setiap manusia diciptakan dari tanah tempat dia dikebumikan...

Rasulullah dikebumikan di Madinah, walaupun dilahirkan di Mekah...dan Syeikh Tantawi juga bakal (mungkin waktu entri ditulis telah dikebumikan) di bumi mulia itu...

Dan aku merasa amat syahdu, sebab aku bakal berkunjung ke bumi Madinah hujung minggu ini...Ahad ini aku akan berangkat mengerjakan umrah, dan akan berada di Madinah seterusnya Mekkah...Subhanallah, Maha Suci Allah yang telah menyusun semua ini...aku akan dapat berkunjung ke perkuburan Al-Baqi Al-Gharqad di mana jenazah beliau berada...

Perkuburan Al-Baqi'

Semoga Allah akan menempatkan roh Syeikh Tantawi di kedudukan yang mulia, dan semoga kita semua, khususnya ulamak di seluruh dunia diberikan sifat tawadhu' dan kemuliaan diri seperti yang ada pada Syeikh Tantawi...bukan Tantawi yang lagi satu tu tau...itu Tantawi celup...apa nak dikata...

2 comments:

Hazrey said...

Subhana'allah. Untung dapat bertemu allahyarham. Mudahan ibadah di mekah nanti menitip sifat allahyarham pada kau.

Tulip said...

MasyaAllah, tuan ada pengalaman yang begitu berharga. Thanks for sharing this story. bikin air mata nak mengalir shahdu

------------------


btw,I am doing a survey rite now regarding to the students-lecture-study matters. Do visit my blog to fill in the poll ok ;)

Thank you.

~pendidik anak bangsa~