Wednesday, October 3, 2012

Mampukah Kita..?



Sabtu yang lepas, awal pagi sebelum pukul 7, aku dan wife ditemani Zain dah pergi Pasar Melaka...sebab nak collect kek hantaran anak buah kawen dan beli fresh flowers...

On the way balik, macam biasa kena la singgah breakfast kat nasi lemak sedap yang ada kangkung rebus tuh...meleleh kalau teringat sambal dia...isk...

Macam biasa jugak, hujung minggu kedai tu memang akan penuh...nasib baik dapat table tak yah beratur...

Tengah makan tu, ada sorang budak muda ni galas beg besar, sambil tangan dia pegang dua bungkus kerepek, satu yang mcm bentuk pasta tu dan satu lagi kerepek bentuk keropok ikan biasa. Dia jual dari meja ke meja. Sampai je di meja kami, aku dengan sopannya bagitahu dia "Terima kasih ya.."..dan dia pun berlalu ke meja-meja lain.

Hampir semua meja yang dia pergi tapi takde satu bungkus pun yang berjaya dia jual. Sebab nya ialah keropok tu aku tahu, jenis pakai MSG..tu pasal aku tak beli sebab kalau dapat kat Zain, memang tak nak breakfast dah jawabnya...

Sudut kerusi aku duduk memang membolehkan aku tengok budak tu dari meja ke meja...sampai satu tahap, dia berdiri di satu tempat sambil menunggu pelanggan baru akan masuk ke gerai tu.

Aku kata kat wife aku, "Budak ni sekolah lagi ni. Kesian tengok."

Tak lama lepas tu dia lalu tepi meja kami, mungkin nak menuju ke belakang sikit menunggu orang masuk.

Wife aku panggil dia. Tanya dia sekolah lagi ka...dia jawab "Tingkatan dua".

Beberapa soalan lagi wife aku tanya, dok mana la apa la. Kemudian wife aku tanya dah sarapan belum, ajak dia duduk makan. Dengan penuh sopan dia jawab "Terima kasih, saya dah sarapan".

Dia jual kerepek tu sebab bantu mak dia. Ayah dah meninggal dunia. Hanya Sabtu dan Ahad dia jual tu. Maybe petang weekdays la kot.

Masa dia nak berlalu pegi, aku hulurkan RM10 kat wife suh bagi kat dia, sebab wife aku dok tepi laluan. Wife aku kata "Ni pakcik ni bagi buat belanja sekolah".

Tau apa dia buat?

Dia kemaskan genggaman tangan dia, tak nak terima duit tu langsung. Dia geleng-geleng kepala sambil kata dia tak boleh ambik duit ni kecuali pakcik beli keropok. Aku tanya berapa harga, dia kata "sebungkus RM5".

Dia nak letakkan dua bungkus, aku kata tak yah, anak pakcik tak makan ni. Dia memang keras dengan pegangan dia. Dia kata tak boleh jugak.

Last-last aku kata "Pakcik ambik satu je, yang lagi RM5 Pakcik sedekah kat awak, tolong lah."

Dia kata "Pakcik halalkan ke?"

Aku kata "Ya".

Dia kata "Terima kasih banyak pakcik, makcik. Saya doakan Pakcik dan Makcik akan dimurahkan rezeki dan selamat sentiasa"

On the spot kuah roti canai ada rasa masin sikit...aku kontrol je perasaan masa tu. Wife dah kesat mata.

Budak tu pun berlalu meneruskan apa yang dia perlu lakukan.

On the way balik rumah, wife aku menimbulkan beberapa persoalan yang aku rasa memang perlu aku, anak-anak dan kita semua renung bersama.

Andai kata anak-anak aku lah, ye lah, Adam tu setahun je muda dari budak tadi, mampu ke diorang untuk jadi setabah itu?

Mampu ke diorang untuk jadi manusia berprinsip sekuat itu?

Mampu kat diorang untuk memberikan reaksi mendoakan orang yang memberi hanya RM5 sahaja dalam hidup mereka sebegitu?

Aku tak yakin mereka mampu.

Berapa banyak yang aku dah jumpa, meminta tanpa berusaha langsung, apabila diberi pulak, langsung tidak menunjukkan rasa syukur pada Allah dan terima kasih pada makhluk yang memberi.

Budak tu mungkin telah diajar dan dilatih oleh ibunya supaya jangan ambik duit orang tanpa usaha. "Ingat nak, walau sebungkus keropok RM5 yang kamu jual, itu titik peluh kamu sendiri. Jangan meminta-minta tanpa usaha nak.." Mungkin itu ayat ibu beliau.

Dia mungkin miskin harta, dia mungkin kurang wang ringgit, dia jugak mungkin berpakaian tidak cantik...tetapi sebenarnya budak itu dah buktikan kat aku hari tu bahawa dia sangat kaya budi bahasa, sangat mewah pekerti mulia dan sangat tinggi nilai akalnya...apa nak dikata...

p/s: Aku terjumpa gambar bawah ni masa search gambar bersyukur kat Google. Jangan marah aaaa...hehe...


Syukurrrrrr.....

8 comments:

The Red Rambutan said...

Ustaz, syukur saya pun ada isteri-isteri yang baik dan memahami.

Join the club, ada berani? He he

Azhar Abdullah said...

huh, berapa chamber nih The Red Rambutan?Ingatkan engine single cam je...hehe...

The Red Rambutan said...

Double barrel ya ustaz. Bro MAS dah lama tau dah...he he

Azhar Abdullah said...

wooo...bagus bagus...tahniah...saya belum cukup syarat utama..iaitu MAMPU..hehe...

Norhaizan hakim said...

saya telah link n3 saudara ke blog saya..izinkan ya.

Haryati Faizal said...

mulianya budak tu....semoga rezeki dia pun sentiasa murah...

Taher Kasa said...

SMTI

Sembrol @Ryusgnal said...

Bersyukur membuatkan kita bahagia. bukan bahagia yang membuat kita bersyukur...