Thursday, September 17, 2009

Ular Menyusur Akar Takkan Hilang Bisanya...

Wow...lamanya tak update blog...

Selalu orang bagi alasan sibuk, tapi takkan aku nak join bagi alasan sama...sebab kalau kata sibuk, aku setiap hari online, melangut kat Facebook, mengulau kat blog kengkawan, dan macam-macam aktiviti sihat lain (sebab bulan posa kan...) kat internet...so alasan sibuk dah kena reject...

Nak kata takde idea, mencurah-curah sebenarnya nak tulis...cuma aku rasa satu je alasan paling sesuai...iaitu MALAS...yeap...sindrom malas melanda...

So bila dah lama tak update banyak la yang nak cerita...jadi kalau aku tercampur macam-macam cerita dalam entri ni sila jangan pening ok...

Selama hampir tiga minggu malam-malam aku dalam bulan Ramadhan ni diserikan dengan ibadah Terawih (aiseh ayat, hebat benau bunyik nya...)dan aku bukan berterawih di masjid atau surau berdekatan rumah aku, tapi jauh-jauh...

Sebabnya ialah aku ikut program anjuran Yayasan Pok & Kassim, satu yayasan yang dimiliki oleh bekas boss aku iaitu mantan Menteri Besar Perlis, YB Dato' Seri Shahidan Kassim...

Beliau ajak aku samada jadi imam atau bagi tazkirah sepanjang majlis dia...seluruh Perlis...

Suka aku imbau kembali (maafkan bahasa Malaysia aku yang hebat ni ye..) kenangan zaman beliau jadi MB dulu...mungkin ramai yang dah tahu, tapi yang tak tahu boleh ambik tahu...sejak awal dia jadi MB dulu, setiap kali Ramadhan, beliau akan anjurkan majlis Berbuka Puasa, Terawih, Tazkirah dan Pemberian Sumbangan kepada rakyat Perlis yang memerlukan di Dewan Warisan Kangar...sepanjang sebulan dewan tu akan transform jadi masjid...start dari berbuka puasa secara hidang, bukan buffet...kemudian Maghrib, kemudian tazkirah, kemudian Isyak, Terawih dan last sekali bagi sumbangan...

Setiap malam akan dijemput antara 700 ke 1000 (tujuh ratus ke seribu) orang...ya memang ramai...dan setiap kawasan akan dijemput...maka by the end of Ramadhan seluruh rakyat Perlis akan dapat merasa semua ni (yang memerlukan la, yang berada kalau nak datang sembahyang boleh je..)..

Aktiviti tu terhenti bila beliau berhenti jadi MB pada 2008...

Namun Ramadhan 2008 beliau masih Pengerusi Perhubungan UMNO Perlis, maka beliau buat program yang hampir sama di masjid-masjid seluruh Perlis...dengan jumlah jemputan dan perbelanjaan yang hampir sama...

Tahun ni beliau bukan lagi Pengerusi Perhubungan UMNO, hanya ADUN biasa...

Tapi tak menghalang beliau dari buat benda yang sama...atas nama Yayasan Pok & Kassim (Pok ialah Allahyarham ibu beliau dan Kassim Allahyarham ayah beliau), beliau menjelajah jugak segenap pelusuk Perlis, cuma kerana kekurangan jentera dan kakitangan, beliau ubah format sikit kepada Terawih, Tazkirah, Sumbangan dan Moreh...

Aku seronok menjadi sebahagian dari majlis tersebut..sebab ini satu peluang aku pun sama menjelajah masjid-masjid yang amat sukar untuk aku sendiri sampai atas kapasiti biasa...

Pengajaran yang aku dapat ialah, sikap pemurah dan pemberi ini kalau dah wujud dalam jiwa, takkan dapat siapa pun hapuskan ia...ko cabutlah jawatan dia sekalipun tetapi dia tetap akan usaha buat benda yang sama...sebab itu ialah jiwanya...

Dan aku paling terharu malam ini tadi, malam ke 27 Ramadhan, di Masjid Bukit Ketri Perlis, hampir 350 orang saudara baru turut sama jadi jemputan beliau...aku memang amat sensitif dengan saudara baru, sebab pada aku diorang lebih hebat dari kita yang lahir sebagai Islam...

Dan tadi juga adalah malam terakhir aku join beliau...sebab esok aku akan mula bergerak balik kampung...

Oh ya, dah nak raya kan...dah nak abis bulan Ramadhan yang mulia yang penuh dengan pahala...

Sempena dah nak raya ni aku, seperti tahun-tahun lepas, semakin menjauhkan diri dengan pejabat pos...bil pun bayar kat internet...setem dah lama aku tak tengok macam mana rupanya (anak aku punya nak beli setem sebab nak hantar poskad kat kawan dia, nak belajar guna pos katanya...)...last sekali aku pergi pejabat pos ialah ketika claim rebate road tax tahun lepas...tu pun pasal terpaksa...haha...

Tahun lepas dan sebelumnya aku wish orang hari raya dengan SMS...macam biasa, sms dah siap karang, tunggu nak tekan butang hantar saja...aiseh, tekan send la tuh...

Tapi tahun ni aku nak berubah...

Aku nak lebih jimat...

Aku hantar kad raya kat Facebook, aku post gambar kad raya kat wall aku dan tag nama kengkawan aku...dan usaha terakhir aku ialah melalui blog ini...seperti tertera di bawah :


Selamat Menghabiskan Ibadah dalam Bulan Ramadhan dan Selamat Menyambut
Aidilfitri kepada semua sahabat dan kenalan...ampun dan maaf dipinta, moga
diampunkan dosa kita semua bersama...Semoga AidilFitri ini akan menjadi bukti kemenangan kita mengharungi segala ujian di bulan Ramadhan...

Jadi kepada semua, maafkan aku kerana penjimatan ini ya...pasal aku rasa amat tak logik dalam pada nak mengucapkan hari raya, aku bagi Telco yang mengaut keuntungan dan kadang-kadang sms aku hanya sampai petang raya pertama...tak aci kan...

Itu alasan aku...hehe...

Kalau ada yang sms nanti, aku tak balas ye...ko boleh anggap yang kat atas tu sebagai reply in advance...siap boleh print..!!

Kepada rakan-rakan bukan Melayu, nanti bila raya korang aku akan post kan gambar selipar kad ucapan perayaan korang pulak ok...moga-moga usaha tersebut akan membuatkan kita semua berasa 'sedar diri' dengan kedudukan kita dan menghormati satu sama lain khususnya orang yang lebih berusia dan lebih berjasa dari kita...

Ok, aku dah makin jauh melalut...esok pagi nak kena hadir majlis berbuka puasapenyampaian sumbangan Aidil Fitri oleh Kerajaan Negeri Perlis kepada lebih kurang 1000100 orang penerima kalau tak silap aku...

Selamat Hari Raya dan selamat balik kampung...yang takde kampung tu, apa nak dikata...

3 comments:

En.Beskot said...

slamat ari raye paksu..
waa..kt facebook letak,kt blog pon ltk..
mmg btol pilihan bijak..
plan belanje yg terbaek..
haha..
pape pon..,
leklok memandu..
tali pinggang kledar jgn lupe pki..

BoxxTomoi said...

Salaam sepupu,
raya 2 kat serdang
raya 3 kerja sambil raya kulim/alor star
raya 4 ada kat rawang.. ikut adat yang junior cari yang senior !

Maaf zahir batin to you and your family.

Hazrey said...

Nak duit raya!

Salam Menyambut Kemenangan dari ai and bini ai.