Tuesday, September 29, 2009

Malaysiakini, Please Do Some Homework..!!

Aku amat-amat jarang baca Malaysiakini...

Pagi tadi staff aku sms, "Institut Sunnah masuk Malaysiakini"...

Aku yakin bukan sesuatu yang bagus, sebab tak pernah aku buat apa-apa program aku jemput Malaysiakini...aku lebih suka Sinar Harian dan mainstream medias yang lain...

Then aku pun buka la laman web Malaysiakini...



Jumpa la berita ini dan ini...

Berita mengenai pertukaran Imam Masjid Al-A'la Behor Temak, Kangar...dikatakan imam tersebut tak mahu mengikuti ajaran Wahabi maka dia ditukarkan...

Yang menariknya, dalam muka yang sama, penjelasan Pengarah Jabatan Agama Islam Perlis, Abdul Malik Hussin dan disiarkan...tu yang aku heran Malaysiakini nih...

Aku tak mau panjangkan cerita tentang Wahabi, Sunnah Perlis atau Salafi kat sini...

Yang aku nak marah ialah pasal ni...



Pertama : Institut As-Sunnah Negeri Perlis bukanlah NGO (Badan Bukan Kerajaan)...Institut As-Sunnah Negeri Perlis ialah unit di bawah Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perlis, gaji aku sebagai Pengarah dibayar oleh SUK Perlis, gaji staf aku juga dibayar oleh SUK Perlis...jadi Malaysiakini telah menampakkan kedangkalan diorang kat situ...

Kedua : Institut As-Sunnah Negeri Perlis dikaitkan dengan pengembangan Wahabi di Perlis??? Ko tahu tak apa yang ko tulis ni wahai Jimadie Shah Othman?? Apa yang ko tahu tentang bidang tugas Institut As-Sunnah Negeri Perlis?
Kalau ko nak tahu, kami berperanan menganjurkan program-program keagamaan dan ilmiah di negeri Perlis...dan kami so far bekerjasama dengan jabatan-jabatan Kerajaan yang lain...Jabatan Pelajaran, Agensi Anti Dadah Kebangsaan Negeri Perlis, Bahagian Agama dan Kaunseling Ibu Pejabat Kontijen Polis Negeri Perlis...dan banyak lagi...yang aku sebut tu adalah yang kerap...

Dan selain itu, kami juga berperanan sebagai Institut Integriti Negeri Perlis, di mana kami selalu bekerjasama dengan Institut Integriti Malaysia untuk sebarang program diorang di Perlis...

So tang mana yang kata kami mengembangkan Wahabi?

Aku bukan jenis puak-puak yang akan saman berjuta-juta...(kalau saman best jugak, kot2 aku boleh jadi kaya kan..haha)...tapi aku akan terpaksa mengeluarkan satu kenyataan media kepada mainstream medias hari ni untuk meng-clear-kan nama Institut As-Sunnah Negeri Perlis...kalau tak maka imej aku sebagai Pengarah kat situ akan terjejas...

Lain kali buat kerja wartawan tu biar betul-betul..jangan main quote sumber kosong macam tu saja...aku ni duduk tercongok kat sini ada, kenapa ko tak tanya...damn...dah jadi sibuk aku hari ni..apa nak dikata...

7 comments:

Hasrul Halid said...

makin 'gilababi' malaysiakini nih...!

che_wan said...

Saman saja depa tu ustad...,Sure boleh menang juta2..

Nanti kalau dah kaya, jangan lupa kat aku noo... hahaha..

Azhar Abdullah said...

hasrul : tu pasal yang memuja Malaysiakini pun semua jenis tu saja...

che wan : haha...kalau saman takut depa tangguh kat court plak, peguam sakit perut..!!

Suria Azhar said...

saman!..saman mereka itu..hehe

jalak lenteng said...

sebok je maksu..ni memen yang dok memulihkan kan balik dapur rumah yang tebakar hasil kerja maksu sape nak bayar..hahaha..saman paksu saman..!!

tak pun biar dioang inteview memen jer..memen boley jawap..

Hazrey said...

u should rectify the report. make a press statement on your capacity and let the readers laugh at them.

tagskie said...

hi.. just dropping by here... have a nice day! http://kantahanan.blogspot.com/