Monday, November 2, 2009

Aku Sebatang Pen...

Pen merah pen biru, you marah I love you
Aku dilahirkan di sebuah kilang di ibu negara.Aku bersama rakan-rakan aku telah diwarnakan dengan pelbagai warna, dan diriku telah diwarnakan biru.Bermula lah kehidupan aku sebagai sebatang pen biru.Kami dimasukkan ke dalam kotak untuk diedarkan ke seluruh negara.

Ok, abaikan perenggan pertama karangan budak sekolah rendah tadi tu.

Hari ni anak-anak aku mula exam akhir tahun. Paper pertama tentunya Bahasa Melayu.Anak-anak aku bukan cemerlang dalam penulisan bahasa Melayu, sekadar cukup makan je, tu pun makan kena suap.

Selalu yang akan bantu ajar anak-anak aku dalam BM ni ialah my wife, bahasa Melayu dia lebih baik (penulisan lah, kalau percakapan aku pun lancar jugak...)

Dan hari tu aku overheard dia ajar anak aku buat karangan macam yang kat atas tu la...Aku Sebatang Pen..

Suddenly aku teringat satu hari anak aku balik dan bagitau hari ni dia belajar penulisan email dalam subjek Bahasa Melayu, and I was like...Wahh..sekarang syllabus dah ada penulisan email ya, bagus tu...and really aku tak tau pulak bahawa menulis email ada formatnya, ye la, kan dah ada template siap kat situ, To, C.C, B.C.C, Title dan apa bala lagi...rupanya ada format jugak ya...tak apa lah...

Ya, aku pakai email Yahoo je...

And it really shows how technology benar-benar memajukan kita semua...sampaikan kat sekolah rendah pun budak dah diajar guna email, maka sebab tu aku heran kalau ada kakitangan kerajaan yang kalau mintak sesuatu dan aku kata akan scan dan email, dia jawab..eh ko fax la senang, aku malas la nak bukak email..tetiba dia boleh pulak komen status aku kat Facebook...kan macam hawau...maybe dia kena masuk sekolah rendah semula...

Then otak aku menerawang lagi...sampai bila agaknya anak-anak kita akan terus menulis karangan berbentuk aku sebatang pen tadi...

Sebenarnya bagus karangan macam tu, sebab menjadikan budak tu mampu imagine diri dia selain dari manusia...cuma maybe boleh dikembangkan jadi Aku Sekeping LCD TV ke...Aku Sebuah Laptop ke...Aku Sebuah MP3 Player ke...Aku Sebuah Thumbdrive ke...atau the worst pun maybe Aku Sebuah Remote Astro ke...kan..

Sebab pen tu dah selalu la, dan zaman aku dulu dah buat karangan tu...so untuk selari dengan perkembangan teknologi, maka ubah la kepada sesuatu yang relatif dengan anak-anak zaman sekarang, tapi jangan plak buat Aku Sebatang Rokok, sebab akan jadi pendek sangat karangan tu...

Berbalik pada perubahan dan perkembangan zaman...

Sekarang dan dulu amat jauh berbeza...aku kadang-kadang cuba nak buat macam zaman dulu dengan anak-anak, tapi kerana masa dan zaman dah berubah, kena jugak la kita adapt dengan perubahan, cuma still dalam batasan dan lingkungan budaya dan adab kita...

Anak-anak aku bebas berblog, ber-facebook (in fact Adam diminta oleh cikgu dia kat sekolah tolong setup facebook untuk cikgu tu, cool kan...)...tetapi semua tu kat rumah, depan mata mak bapak diorang...dan search engine aku siap dah filter (bila aku pakai aku disable la filter tu, aku kan dah dewasa...hehe..)

Selera muzik diorang pun lain...Rayyan akan bukak Fort Minor...Adam dengan Jonas Brother, High School Musical dan Miley Cyrus dia (jiwang mamat nih..)...tak masuk betul dengan aku..tapi aku still download jugak la dah anak suka kan...

And aku masih mencari jalan nak bantu anak-anak aku buat karangan Bahasa Melayu yang baik..I mean my wife la yang bantu, aku sambil dengar je...

Hopefully both my sons (and my friends' kids also) will do their best in exam dan akan berjaya with flying colours...

Demikian lah kisah hidup aku sebagai sebatang pen. Aku gembira kerana telah dapat berkhidmat kepada manusia di dalam mencari ilmu sepanjang hayatku.Harapanku ialah aku akan dikitar semula dan akan dapat hidup semula sebagai sebatang pen yang lebih glamer..eh...pen boleh recycle tak???...apa nak dikata...

3 comments:

hellioz said...

aku sebatang rokok
aku dikilangkan di jt international shah alam
then dikotakkan di dalam dunhill 20
lepas tu aku dihisap selama 7 minit
tamat....
hahahah~

jalak lenteng said...

dulu nak study karangan kene bli buku..skang ni kat tenet je dah leh baca..

aku sebatang pen tu ialah karangan bentuk autobiagraphy..

dapat pulak tajuk aku sebuah jam mase exam..memen punye imaginasi kan tiptop..kompem A arr..

nway..semoga paksu dan maksu sehat..

gudluck ntuk adam n rayyan jugak..

memen dah dapat keje..dah ade komitmen sket even gaji ciput..

JanuskieZ said...

Hi... Looking ways to market your blog? try this: http://bit.ly/instantvisitors