Wednesday, October 21, 2009

Belacan Punya Pasal...

Siapa tak suka makan belacan?

Mungkin ada yang tak suka..atau bagitau dia tak suka makan belacan...tapi hakikatnya hampir semua kita makan belacan samada secara sedar atau tak...

Belacan bukan smuggle

Orang yang ada sinus atau resdung, mungkin tak mau makan belacan atau mungkin kurangkan belacan...orang yang tak kisah pulak, mungkin makan belacan macam makan keju...ada ke?

Takpe...

Yang penting aku nak cerita nih, dah kebetulan malam ni aku mengadap Buletin Utama tadi...

Kisah seorang makcik penjual belacan di Terengganu yang nyaris kena penjara pasal jual belacan...

Aku terus terbayang ini...



Tengok dari minit 6:20 hingga 8:20 untuk kisah belacan...kalau nak tengok yang lain-lain pun bagus...evergreen...

Kemudian terbayang pulak kisah ni...



Belacan punya pasal nak bunuh..minit 0:35 hingga 0:40...selebihnya boleh tengok lobang hidungmu tatap menjadi pojaan hatiku...haha...best...

Ok, back to topic...

Rupanya makcik tu didapati salah menjual belacan yang kandungan proteinnya hanya 23%, sedangkan mengikut akta (ada akta beb, siap ada nombor2 akta, aku tak ingat, esok korang beli paper la baca..) belacan mesti mengandungi sekurang-kurangnya 25% protein...

Fuhh..aku ingat buat belacan ni senang, tangkap udang geragau...jemur...tumbuk...apa-apa lagi then wallah...jadi belacan, pek letak nama..jual tak yah smuggle...

Rupanya kena ikut akta jugak ye...kena tau kandungan dan komposisinya...

Patutlah tak de pokok belacan kan, macam P.Ramlee tanyakan dalam Ahmad Albab tu...kalau ada pokok belacan tak payah makcik tu susah-susah nak pastikan kandungan protein dalam belacan dia...

Kesian aku tengok muka makcik tu tadi dalam TV...betul-betul muka innocent...muka yang membayangkan dia hanya jual je belacan tu tanpa tahu protein tu apa...mungkin makcik tu pernah dengar, tapi dia tak tahu apa protein tu...

Oh ya, dia kena denda kalau tak salah aku tadi...

Satu soalan la aku nak tanya...

Bila kita makan belacan, tak kira la kuah rojak ke...sambal belacan ke...kuah cicah buah-buahan ke (tempat aku panggil garam belacan)...adakah kita kategorikan makanan tu semua sebagai makanan berkhasiat???Hehe...apa nak dikata...

6 comments:

KayNisa said...

tak pernah ambil kisah pun either belacan tu ade protein ke tak, janji bau & rasa dia buat saya bertambah laju nak menambah nasi. teringat sambal belacan + ikan singgang + nasi putih + kicap = leleh..

penyapubaru said...

owh baru tadi cicah garam belacan... poor makcik tuh...

errr aku tatau pun belacan ade protein... mcm tuh leh la aku tambah dalam protein shake aku? *kembang tekak teruss

MamaCira said...

kesian ada kelakar pun ada gak.. ekeke.. uncle pernah x beli belacan bau mayat?? ekekeke... bapak aku paling x suke la belacan yang bau semacam je.. dia cakap belacan mayat..

to hani ~ invite la aku masuk bloggg ko.. mrs.laini@gmail.com

melayuangkat said...

Assalamualaikum Azhar,

Apa khabar Azhar sekeluarga?

Mak Cik pun perasan cerita ni dalam tv 3 semalam.

Entahlah, geli hati pun ada..

Rasa pelik sikit pun ada...

Mungkin, mereka tersilap masukkan ramuan agaknya, Harap Mak Cik tu tabah dengan dugaan ini dan tidak mengulangi kesilapan ini.

badut said...

jual ganja xdak lesen... jual belacan kena ada lesen....

hahaha donia... donia~

Zahan said...

haha... masukkan sekali Bukit Belacan dalam comments ini..haha..