Friday, November 20, 2009

Kerja, Kerja dan Kerja...



Zaman ni zaman susah cari kerja...ramai sangat graduan dan masih ramai veteran bekerja...so akibatnya yang baru agak susah la nak cari kerja...anak buah aku Si Jalak pun baru dapat kerja kat kilang apa tah..tak pe la, kerja la dulu..nanti-nanti ada peluang lebih baik tu...

Teringat kisah silam aku dan kerja...

Kerja pertama yang bergaji aku buat ialah mengajar..lepas habis sijil khas aku kat Ma'had Tarbiyah Islamiyah Perlis tu, sementara menunggu dapat ke Universiti aku ditawarkan mengajar sementara kat situ...so ironik sebab aku kena mengajar subjek Sejarah form 1 dan 2...sedangkan SPM aku dulu aku dapat sejarah 7...hehe..cukup lulus je...ala, Sejarah je...kan..

Masa tu aku mengajar penuh semangat...maklum la baru start keje kan...stamina dan daya fikir masih tinggi...hehe...

Then aku sambung belajar...

Balik je dari belajar tu, Alhamdulillah aku dapat kerja mengajar jugak, tapi kat satu IPTA di KL...bunyi macam hebat, tapi diorang bagi aku taraf sementara je..bongok betul...sebab masa tu tengah sibuk privatisation tempat tu...so cukup setahun aku blah...benefit apa kebenda pun tak de, tunggu buat apa lagi...

Then dari situ aku mula kerja macam-macam...

Aku pernah kerja sekejap jadi Account Executive kat satu advertising company...bila aku tunjuk sijil-sijil aku, bos kat situ kata talde satu pun yang relevan dengan kerja tu, tapi dia nak hire jugak aku katanya...aku belajar satu bidang yang aku tak pernah tahu pun selama ni...

Tak lama lepas tu aku kerja pulak kat satu rangkaian restoran franchise dari German...tapi restoran tu dah takde sekarang, tak survive...kat situ aku mula dari dok kat bahagian bakery nya, front counter, sandwich line, pizza line...sampai la aku jadi supervisor dan dihantar ke cawangan lain untuk manage kat situ...

Then aku balik ke tempat tumpah darah aku...aku buat dua kerja...sebelah awal pagi aku meniaga kat pasar...then kemudiannya aku mengajar sebagai Guru Sandaran Tidak Terlatih...dalam masa sama aku apply kerja yang lebih sesuai dan relevan...

Alhamdulillah aku akhirnya dapat tawaran jawatan Pensyarah kat satu IPTS kelolaan kerajaan Negeri di Perlis...so bermula lah episod kedua hidup aku kat Perlis...dulu belajar (dan kerja sekejap)..now kerja dan berkeluarga...

dari pertengahan 1999 hingga hujung 2001 aku kat situ...IPTS ni baru nak naik..so semua kena buat kerja yang banyak. Baru nak apply LAN (Lembaga Akreditasi Negara - now known as MQA), aku siapkan paperwork semua tu dengan kengkawan pensyarah lain. Kena jadi bahagian Hal Ehwal Pelajar la, kena jaga pejabat Pendaftar la...macam-macam...

31 Disember 2001 aku dapat rezeki menggolek...Menteri Besar Perlis masa tu, Dato' Seri Shahidan Kassim panggil aku ke pejabat...sepatah je ayat dia masa tu.."esok you mai angkat sumpah jadi Pegawai Khas I.."aku masa tu macam nak tanya dia buat lawak apa...then aku diminta resign oleh pentadbiran IPTS tu dengan backdated sebulan surat resign aku...hahaha...

so 2002 bermula dengan aku kerja baru...dan kerja inilah yang paling lama aku buat sepanjang kehidupan aku bekerja...selama 5 tahun 9 bulan aku jadi Pegawai Khas beliau..paling aku seronok ialah aku tak tahu apa yang akan aku hadapi esok hari...sangat berbeza dengan sebelum ni aku Pensyarah, dah tahu jadual kerja selama satu semester...

Dan aku paling banyak belajar selok belok kerja waktu ni...satu amalan aku watu kerja kat situ ialah aku buat semua kerja...aku tak pernah arah orang fotostat apa yang aku nak, aku fotostat sendiri je..aku taip sendiri (kecuali kalau sibuk sgt la)..dan aku enjoy kerja tu...

Then 1 Oktober 2007, aku ditawarkan kerja kat lain pulak...kali ni kira macam sikit upgrade la..jawatan aku sekarang ni lah...cuma aku tak enjoy sepertimana aku enjoy sebelum ni...sebab kerja tak mencabar...tapi tak pa, aku akan kerja jugak sebaik mungkin..tanggungjawab kan...

Itu sinopsis kerja-kerja yang aku dah buat...nampak macam simple, tapi sebenarnya terlalu banyak pengalaman aku dapat sepanjang apa yang cerita kat atas tu...pengalaman tu semua membuatkan aku akan buat apa saja tugasan yang dicampakkan kat aku walau susah macam mana sekalipun, dan aku akan realisasikan benda tu...benda tak boleh akan aku usahakan jadi boleh jugak...

Dan hasil kerja dan tugasan semua tu jugak dah menemukan aku dengan macam-macam jenis manusia, kecil dan besar, kaya dan miskin...dan depa masih boleh tegur aku macam dulu jugak sebab sepanjang kerja dan tugasan aku dulu aku tak meninggi diri...tu memang sikap aku (bukan puji diri tauuu..aku memang baik..hehehe)..aku boleh sembang hisap rokok dengan Pembantu Am Rendah, Kerani N17, Kerani N27, PTD M41, PTD M44, malahan PTD M52 pun masih ada yang jumpa aku mesti pow rokok aku...hahaha...kita mesti berkawan dengan semua orang...kan..

So kepada adik-adik dan anak-anak yang baru nak masuk bidang kerjaya ni...buat kerja dengan sungguh hati...jangan peduli kalau ada colleague kita yang curi tulang..jangan tiru, tapi do your best and give your best...kalau tak dibalas hari ni, esok lusa apa yang kita buat tu akan nampak hasilnya...trust me...been there done that!!apa nak dikata...

8 comments:

Hazrey said...

Kau kata kau bapak ayam? bukan ehh? ok salah blog.

Azhar Abdullah said...

syyy...tu rahsia...:p

hellioz said...

nycey~

jalak lenteng said...

rupenye sebelom ni ade keje laen..tak periksa plak sebelum nih..agagaga...

bapak ayam?hahahhaa

KayNisa said...

yeah betol tu, yang penting focus. jangan main2..dah siap task nak main2 boleh la. n one more, jangan kerja kerana gaji semata2..usia muda lagi..mula dari bawah pun tak pe. bila dah jadi ketua, memang senang nak faham ragam staff bawah..hehehe xde le keje duk arah orang je..sampai hingus pun nak suruh orang lap..hihi

penyapubaru said...

betul2...hang mmg baik...

erkkk bapak ayam yang baik ke? ehehehhe

Dak Wan said...

Sesuatu kerja yang dilakukan secara bersungguh-sungguh dan ikhlas tanpa mengharapkan imbalan memang akan mendapat balasan yang setimpal dengannya.

Little Bookworm said...

Wow...loved reading ur post la pak ndak. mcm dpt semangat baru je nk keje. hehe. tapi tak pnah tau ur career history..mst best, byk experience tu! :D

xoxo