Friday, April 20, 2012

Sekurang Ajar Ini Kah Rakyat Kita?

Politik lagi.

Opis aku ni dok tengah-tengah antara Dataran Merdeka dengan Bangunan Parlimen.

Semalam disebabkan budak-budak yang dah terlebih credit hours dalam course mereka di IPT yang dok berkampung kat Dataran Merdeka tu kata nak buat press conference, aku yang bukan wartawan ni pun saja celah pi tengok.

Bila balik opis kengkawan bagitau kat Parlimen ada apa tah ramai kat luar tu berhimpun. Sebab ada benda penting nak buat maka aku abaikan ja apa yang berlaku tu.

Apa yang berlaku ialah sekumpulan "rakyat Malaysia" dari kaum India berhimpun untuk menyatakan rasa tidak puas hati mereka kepada Kerajaan Malaysia kerana mereka tidak mendapat taraf warganegara sebaliknya masih memegang taraf Pemastatutin Tetap, kad pengenalan merah la tu.

Korang boleh baca butirannya kat SINI dan SINI...(aku tak quote Utusan sebab kang orang kata tipu plak..)

Diorang kata, diorang KEBANYAKANNYA, baca lagi sekali, KEBANYAKANNYA dilahirkan di Malaysia tetapi tidak mempunyai surat beranak atau nama yg lebih sedapnya Sijil Kelahiran Malaysia.

Chop...chop...

Aku ada soalan.

Setiap rakyat Malaysia yang lahir di Malaysia, samada Klinik atau Hospital Kerajaan mahupun Swasta, pasti akan dengan mudah mendaftar Sijil Kelahiran anak kan.

Kalau yang lahir di luar negara, boleh mendaftarkan Sijil Kelahiran anak diorang di pejabat Kedutaan atau Konsulat Malaysia di negara berkenaan.

Setahu aku, dulu orang yang menikah di luar negara, sebagai contohnya Thailand, kemudian tak daftarkan pengesahan nikah di Malaysia, mempunyai kesukaran mendaftarkan Sijil Kelahiran anak, tetapi perkara tersebut telah diatasi oleh Jabatan Pendaftaran dengan cara ibubapa boleh membawa Sijil Perkahwinan mereka dari Thailand dan Jabatan Pendaftaran akan memeriksa dengan pihak berwajib agama adakah pernikahan tersebut dijalankan di tempat dan oleh kadi yang bertauliah. Kemudian boleh daftar Sijil Kelahiran anak.

So, soalan aku, SALAH SIAPA KO TIDAK ADA SIJIL KELAHIRAN?

Takkan salah Kerajaan? Mampus lah weih kalau sampai mak ayah ko tak daftarkan ko masa lahir pun ko nak salahkan Kerajaan.

Kalau macam tu baik ko salahkan sekali Kerajaan masa anak ko fail periksa, masa ko termengandung tanpa perancangan walhal anak ko dah 18 orang, masa ko sembelit, masa ko jatuh pokok dan lain-lain. Semua tapau la kira.

Ok, berbalik pada depa yang berhimpun tu.

Paling kurang hajar pada aku ialah ko buat ni.


1. Ko tahukan YAB Perdana Menteri ialah seorang Muslim. Nama beliau Mohd Najib BIN Abdul Razak.
Ko letakkan kat situ Najib A/L Razak. Ko tak rasa kurang hajar ke? Ok, buang sentimen politik kejap. Ko tahu tak kalau ko letakkan orang Islam di tempat bukan Islam, maknanya ko dah mengatakan dia bukan Islam. 

2. Ko letakkan taraf Perdana Menteri sebagai Pemastatutin Tetap. Bapak dia, Alhamdulillah seperti bapak aku jugak, amat bertanggungjawab untuk mendaftarkan kelahiran kami. Maka kami adalah WARGANEGARA Malaysia.

3. Ko letakkan gambar PM terlelap. Sebagai manusia memang ada masa kita terlelap sambil kerja, meeting dan lain-lain. Ko pun lepas ambik susu getah kat estet ko bantai minum samsu haram sampai tertidur kat tepi pokok getah jugak. Nak tanya ko, agak-agak Jabatan Pendaftaran akan terima ke gambar macam tu untuk IC? Oh aku lupa, ko kan tak berdaftar, mana ko reti semua tu.

Ok, ni satu. Baru ni dah ada satu lagi puak buat benda yang lebih kurang sama.


Yang tadi kot la India estet tak reti apa. Yang ni, yang buat dia ialah MAHASISWA. MUSLIM.
Bila ramai kondem dan kritik, depa kata depa tak salah, simbolik saja. Bila makin ditekan dengan hadis dan nas yang sahih, depa kata, jangan divert isu, fokus pada apa kami nak. Banyak ko punya senang ya.

Ini lah hasilnya bila semua benda nak dipolitikkan. Semua.

Politik pulak stail murahan, bak kata Allahyarham Tompel, "Cheap Sale semua..!!"

Korang tak rasa orang akan marah ke kalau buat gini? Pernah dulu orang edit gambar Tok Guru Nik Aziz macam kat bawah ni, bukan main melenting korang eh.


Well, at least kat gambar ni takde la diorang kata Nik Aziz tu kafir atau bukan Islam, cuma di disembah oleh orang bukan Islam je, tapi dua gambar kat atas tu? Still, aku tak setuju perbuatan ni.

Yang hero sambut memorandum kat Parlimen pulak semalam ialah tak lain tak bukan, YB Dato' Seri Anwar bin Ibrahim. Tak rasa macam nak kena tegur ke India tu semua, "Anney, saya mau tolong u hantam itu Najib,tapi u jangan la ini macam.Dia sama saya saya satu agama jugak,sama sama semayang,sama-sama ada BIN sana nama. Anney bikin ini macam saya sikit ada tarak syok la"...Tak boleh? Ya la kan, kata orang, politik tu macam cinta jugak, buta.

Oh, by the way, aku nak ucapkan tahniah pada Ahli Parlimen kita semua kerana menamatkan sesi sidang Parlimen kali ni dengan penuh sejarah, sampai jam 3.21pagi tadi. Semuanya kerana nak pastikan setiap yang dirancang akan dapat dilaksanakan. Tahniah kepada YB-YB dari Kerajaan mahupun Pembangkang yang hadir sampai habis awal pagi tadi. Ada jugak yang ngelat, pi ceramah sana sini. Malam tadi orang tengah bersidang di Parlimen, dia sibuk pi Sidang Rakyat kat Dataran Merdeka, siapa? Check la kat twitter bebudak yang berhimpun tu tengok...apa nak dikata...No comments: