Thursday, July 2, 2009

Masih Ingat Walkman...?Hehe...

Kepada yang masih ingat dan sempat menempuhi zaman retro...mesti ingat Walkman...mula-mula keluar Sony Walkman la...

Aku masa zaman tu, ingat lagi masa tahun 1990...belajar kat Perlis, setiap hujung minggu balik Butterworth nak naik bas Ebban tu 3 jam, so punya aku simpan duit nak beli walkman ni...last-last dah cukup duit pi beli kat kedai Winson Kangar nih...hehe...

Zaman tu pakai kaset je...kaset pun boleh burn jugak..haha...tapi kena pi kedai, bagi senarai lagu kita nak...then pilih kaset 60 atau 90...60 tu sejam la playback dia...3 jam naik bas boleh la 3 kaset...hehe...

Zaman tu ko sangkut walkman kat pinggang, pakai headphone atau earphone, jalan kira hebat la jugak...hehe...tapi kalau jalan ramai2 geng, kena tanggung mini-compo* le..baru ada class...hehe...

Lepas tu makin lama makin canggih...keluar pulak Discman, pakai CD...kemudian-kemudian baru lah datang segala mak neka MP3 player IPod la dan macam-macam ni...

Baru-baru ni ada satu budak ni, umur 13, bapak dia tunjukkan Walkman kat dia...hehe...

Giving up my iPod for a Walkman

My dad had told me it was the iPod of its day.

He had told me it was big, but I hadn't realised he meant THAT big. It was the size of a small book.

When I saw it for the first time, its colour also struck me. Nowadays gadgets come in a rainbow of colours but this was only one shade - a bland grey.

When I wore it walking down the street or going into shops, I got strange looks, a mixture of surprise and curiosity, that made me a little embarrassed.

As I boarded the school bus, where I live in Aberdeenshire, I was greeted with laughter. One boy said: "No-one uses them any more." Another said: "Groovy." Yet another one quipped: "That would be hard to lose."

My friends couldn't imagine their parents using this monstrous box, but there was interest in what the thing was and how it worked.

(Aku ambik sikit-sikit je nih...korang nak baca pergi SINI dan SINI...)

Budak ni pun satu la...tu zaman bila...aku yang hidup zaman tu pun dah takde nak kilik walkman ke sana ke mari...ikut perkembangan la..memang la bunyi, teknologi dan sistem dia tak sehebat pemain MP3 sekarang, sebab tu la dia dulu...kalau 15 tahun ke depan pulak, anak cucu ko pulak akan kata IPod tu tak best...tah ke zaman tu nak dengar lagu pakai implan dalam telinga ke hape ke...(tinggi imaginasi aku...)

Tapi kita kena ingat, kalau takde yang dulu takkan ada yang sekarang...kalau dulu Sony tak cipta Walkman, maka mungkin tak kan wujud pemain MP3...eh, sekarang banyak jugak handphone Sony Ericsson yang pakai nama Walkman kan...nostalgic la tuh...

*Oh ya...kepada yang tak tahu apa mini-compo tu...ni haaaa...

Hehe...teringat habis SRP pi jalan-jalan ramai-ramai kawan aku bawak mini-compo, pasang kaset Wings...hehe..dah tua rupanya...apa nak dikata...

1 comment:

jalak lenteng said...

memen ingt mini compu dulu...ayah ade beli..kecik sket dari hi-fi...

tapi sebutan mini compo tu dah 10 tahun tak dengar ..