Monday, July 27, 2009

Tale Of A Journey...

Semalam (Ahad) malam aku ke Kuala Lumpur...naik bas ekspress saja, sorang ja kan...ni bukan zaman dulu nak naik flight...hehe...

Takde yang menariknya malam tadi tu...aku hidangkan telinga aku dengan alunan irama lagu-lagu Search versi konsert yang lepas-lepas, sebagai rehearsal aku untuk menghadiri Konsert Di Awan Biru minggu depan...selebihnya tido je la...

Di KL pagi tadi aku selesaikan urusan berkaitan aku..nanti-nanti lah kita story hal tu...

Then tengahari terus aku balik ke Perlis...naik bas pukul 1 (sepatutnya lah, tapi bergerak pukul 2.30 petang)...

Bermula lah kisahnya...eceh...macam menarik sangat...

Aku duduk kat seat yang sorang tu...sebelah bertentangan dengan aku ada satu couple muda berwajah Timur Tengah...yang lelaki berseluar bermuda dan perempuan (lawa jugak la, tapi lawa lagi bini aku...) berseluar ketat tahap lutut dan tidak bertudung...baju pakai le...korang nih...

Mulanya aku malas nak nyembang-nyembang, aku sambung hidangan telinga aku, sebab aku perlu hafal lirik-lirik lagu yang bakal dinyanyikan waktu konsert, takut aku sorang je salah lirik nanti kan...so aku layan la...

Bas tu pulak macam pelesit punya laju...sekejap je dah sampai ke Simpang Pulai, berhenti kat Hentian Sebelah je untuk kencing...serentak dengan IPod aku habis bateri...ko rasa geram tak...tengah travel dan bateri IPod habis...

Sambil aku smoke kat luar bas, couple muda tadi tu turun dan senyum sengih kat aku...aku pun dengan penuh hemah menegur...tanya diorang dari mana (cakap omputih le...), diorang jawab Iran...oooo...diaorang pun pegi kencing...

Bila naik bas, dengan ketiadaan IPod...aku jadi termangu dan terkhayal sejenak...maka mamat Iran tu menegur aku...sembang...diorang nak pergi Langkawi, so dok tanya aku feri last pukul berapa...mana hotel yang bagus dan tak mahal sangat...dan macam-macam la pasal negara tercinta aku nih...

Then aku tanya.."Are you newly weds?Is this your honeymoon?"...mamat tu jawab..."No no..we are students in KL, this is my friend.We are studying in UM"...aku pun.."Oh...I see.."

Aku tergamam sebenarnya..sebab perlakuan diorang atas bas tu memang macam orang baru menikah, kejap usap rambut, kejap suap kacang, kejap manja-manja, rimas jugak aku...dah la budak pompuan tu kira kategori ada wajah la jugak kan...

Then kami sambung berbasa-basi (kalau tak faham makna perkataan ni sila tanya kepada pakar-pakar bahasa yang bantah PPSMI, diorang tau..)...macam-macam la sembang...

Aku tetiba mengkonar arah perbualan kami secara lipat maut...aku tanya "How's the situation in Iran now after the riots?"...dia jawab.."Terrible.."...Aku terus shoot soalan.."Who are you supporting, Ahmadenijad or Musavi?" (walhal aku memang dah agak siapa yang dia sokong berdasarkan cara hidup diaorang tuh...)...kali ni pompuan tu jawab, tak sempat aku fullstop..."Musavi of course.."...wah rupanya English dia jauh lebih bagus dari mamat nih...rasa macam nak suruh je mamat tu pegi jauh-jauh aku nak sembang nih...ops...balik ke topik...

Aku pun selidik lebih rapi...aku tanya, "What has Ahmadenijad do that make people so mad?"...dia jawab (yang jantan tu, menyibuk je dia..).."He cares for people outside of Iran more than Iranian.He helps the Palestinian, he helps the Iraqis, he helps the Afghans, but he did not develop Iran.What do you feel if Mahathir helps Palestin and did not develop Malaysia?"...

Eh Iran bangang nih...ko nak mampus kutuk-kutuk Tun Mahathir depan aku...aku terus je jawab.."Mahathir did helped Palestinian and at the same time he developed this country. And for your information, it is not Mahathir now the Prime Minister..."...kot la dia tak tahu berapa haribulan kan...

Tetiba yang pompuan tu mencelah..."Ahmadenijad is very religous.He is so pious that he wants every people in Iran to be like him.Chadur must be worn every time, and lots of movements are being restricted,"...

Now I get the point...no wonder la ramai yang mengatakan Musavi tu berdalangkan Amerika...ada betul jugak la dakwaan tu ye...

Budak pompuan tu melambangkan segelintar wanita Iran yang nakkan hidup bebas, ye la, bebas berpakaian ikut suka dia...bebas berjalan ke sana ke mari dengan boyfriend dia...melancung ikut suka...so bila Ahmadenijad tegas tentang agama, maka timbul lah kemarahan sesetengah pihak...

Aku pun tak tahu sejauh mana kebenaran kata-kata dua orang tu tadi..tapi diorang melambangkan pemikiran masyarakat moden Iran...dan aku tak pasti samada malam ni diorang akan berkongsi bilik di Hotel T kat Kuala Perlis dan keesokannya pulak berkongsi bilik Hotel Langkasuka (kedua-dua hotel tu adalah saranan aku, adakah aku dapat saham kalau diorang share bilik???)

Then aku tanya mamat tu.."Who is the most highest authority in Iran, the Ayatullah or The President?"...dia jawab.."The Ayatullah, because The President implements what the Ayatullah says. There is special force names SEFAH guarding the Ayatullah, if anything they will beat up any Iranian in order to protect Ayatullah because they believe Ayatullah is a gift from God.."...

Masa tu aku hentam dalam diam, aku kata, "A little bit like the Vatican Police guarding the Pope, because Pope is the man of God,"...terkesima mamat tu kejap...

Then bas berhenti kat Simpang Empat Perlis, aku diarahkan turun sebab tukar naik bas belakang pasal aku sorang je yang nak ke Kangar, lain-lain nak ke Kuala Perlis...tak sempat nak tanya pompuan tu nama apa, driver bas tu dengki la tuh...mamat tu nama Hisom...

Tapi aku sempat bagi kad nama aku pada diorang, just in case diorang nak tanya apa-apa pasal Northern Region...just being a nice Malaysian Citizen...hehe..apa nak dikata...

7 comments:

Suria Azhar said...

gatal..suke je nk main mata..cungkil bijik mata tu kang..ekeke

Azhar Abdullah said...

I ikhlas nak bantu...:D

penyapubaru said...

nasib baik dah nyatakan yang wife uncle lagi lawa...

thehehehhehe

haaa..tulah, aku bukannya nak generalize geng2 nih, tapi depa nih kalu mai malaysia terus lebih omputih dari omputih...

Hazrey said...

Dude.. of all the things.. patut hang ambik lah gambo diaorang tu.. ciss..

Enjoy your Search concert.

SYARIENARIFEN said...

THIS IS MY CARD...
UCEH..

EKEKE..OHH UNKEL..DH PANDAI EK SKANG..

HUHUHUHU...

mohd izzat hishamuddin said...

kt malaysia pon ada org sesebuah negeri yg perangai camni..nk kan kebebasan dgn berhijrah ke negeri org

Azhar Abdullah said...

Janet : Itu ayat prasyarat kalau nak memuji wanita lain cantik...sila ambil perhatian...

Hazrey : Thanks bro...aku lupa nak cakap...bukan hanya IPod habis bateri, handphone pun kong jugak...kes naik bas semalaman tak charge lepas tu esok seharian guna mcm handphone pakai solar je...

Iena : Aku sambil-sambil promote Malaysia...

Izzat : Ayat nko...!!!Power siot...hehe...