Wednesday, October 14, 2009

Things I Learned From Him...

I am a father...and as a father I wan't to raise my kids to be better than me...

And I am a son, and as a son I learned a lot from my father...

Abah aku seorang yang strict...berprinsip...disiplin...punctual...and put some more interesting attitude in a man, and you'll find him...

He was a teacher, a Mathematics teacher...abah mula mengajar Matematik dari zaman orang putih...bukan setakat mengajar kat sekolah, laman rumah aku dijadikan kelas tusyen...dengan yuran sebanyak RM10 (sepuluh ringgit) sorang, abah ajar beratus (or is it beribu??) orang budak yang nak ambik SRP Matematik...Setiap Sabtu dan Ahad kami hanya duduk kat rumah tengok tv, dan abah ajar tusyen luar rumah...but we do berjalan bercuti sekali sekala...

Dalam hidup, aku banyak di disiplinkan oleh cara abah didik kami...zaman tu rumah aku takde video player...aku takde game Atari...

Abah sangat pentingkan moral value...makan nasi kat meja mesti sekali semua ahli keluarga...mesti pakai baju (takleh berlenggeng la makan kat meja..)...tak leh tengok wayang sendiri (masa kecik aku pergi tengok King Kong satu family)...

Bila kami meningkat besar...kalau ada lah 'kawan' perempuan yang call rumah, mesti melalui badan penapisan yang FINAS pun boleh surrender...kalau niat caller tu suci hanya ingin tanya homework apa yang perlu buat, maybe lepas...maybe...kalau niat serong, baik hang up awal-awal kalau dengar suara abah la...hehe...

Bab sembahyang jangan cakap la...on time...so does bab pelajaran...aku ingat lagi, masa aku SRP tahun 1987 (ye, aku agak berusia tapi belum tua...)...abah siap pesan nanti tanda jawapan kat kertas soalan Matematik...bila abah sampai balik dari sekolah, belum buka baju dah abah minta check kertas tu...aku salah satu soalan je...diulangi salah satu soalan saja...tapi abah marah macam aku betul satu soalan saja...serius...aku makan nasi terlebih masin sebab ada unsur kimia air mata dalam nasi aku masa tu...

Abah amat jarang pukul...cuma sekali abah sound je semua terkucil..terdiam...dan setiap tindakan abah tu mendapat sokongan padu dari emak aku...kalau call yang 'kawan' tadi tu dapat kat mak aku, maka saringannya tidak kurang hebat, malahan mungkin lebih power lagi...nasib baik aku tak ramai girlfriend tau...aku bukan romeo...hehe...

Bila makin meningkat dewasa, abah banyak bagi kami buat keputusan hidup dengan sendiri..abah akan bagi nasihat dan tunjuk ajar...kalau ada sesuatu yg tak kena atau tak betul, abah akan terus direct to the point, samada call atau panggil jumpa, abah bagitau abah tak suka gini gini gini...

Dalam pada gitu pun aku selalu gak lari-lari tengok wayang...haha...aku kaki movie, mana boleh...dan abah tau jugak aku dok pi tengok wayang tu, cuma masa tu aku dah bawak motor, dan aku hanya spend masa tepat-tepat wayang plus perjalanan pi panggung je...so aku tak kena tindakan la..

So does my brothers...ada gak yang bercewekan...haha...jangan tak mengaku weih...hehe...tapi masing2 jaga batasan dan kelakuan, dan yang paling penting tiada panggilan telefon ke rumah atau pun bawak balik rumah...itu maknanya memang ko menempah maut la...haha...

Then it comes to masa kini...sampai sekarang abah masih punctual macam dulu...masih disiplin macam dulu...dan abah tak nampak dimakan usia walaupun dah berumur 72 tahun...serius, kalau korang pernah tgk my father, tak macam 72...



Aku selalu jugak membayangkan kalau aku tak dijaga macam tu...adakah aku akan jadi macam sekarang..?Aku pun tak pasti...tapi yang penting aku berterima kasih pada abah yang telah menjadikan aku orang yang ada disiplin, punctual dan ada prinsip...

Hanya Allah yang mampu membalas jasa abah...

5 comments:

Suria Azhar said...

things changed and life goes on...hehehe..

Aku Beskot™ said...

jmpe Maksu ms lari² g tgk wayang ke Paksu??
hehe..

MamaCira said...

uh.. terharunya baca.. teringat masa aku kecik dulu.. masa tu ada jugak lelaki yang bapak aku gelar 'jantan' slalu call ke rumah.. kacau aku dan kakak aku.. satu hari.. bila 'jantan' dgr je sora bapak aku trus tutup telefon.. berulang².. adalah kot 5 kali cam tuh.. bapak aku ilang sabar.. dering kali ke 6 berbunyi.. bapak aku terus jerit 'oi hantuuuu!!!!' sekuat mungkin.. rupanya kawan bapak aku yang telefon.. berdesing telinga kawan bapak aku tuh.. dia siap kata macam jepun! mungkin terpengaruh dengan perang jepun kot.. hehehe.. bapak aku pun strict jugak uncle.. kalau setakat tarik rambut tu pernah la aku alami.. ekekeke... tapi aku tetap sayang bapak aku!!!

nadya.s said...

i heart waLah with all my heart. :)

Little Bookworm said...

hehe...sama mcm yg ummi pnah cte jgk je. sedih la post pak ndak ni, huhu. tp very good writing la. ;)