Saturday, October 11, 2008

Good Old Days...

Dua tiga hari ni aku berpeluang in touch balik dengan kawan2 aku yang dulu sama-sama bersekolah kat Sekolah Menengah Kebangsaan (A) Al-Irsyad, Kepala Batas, Pulau Pinang...



Batch kami masuk sekolah Form One tahun 1985, ambik SRP tahun 1987, then ambik SPM tahun 1989...

Lepas tu masing-masing bawak hal sendiri...yang kahwin, yang sambung study, yang kerja...semua ada...

Atas inisiatif kawan-kawan aku, diorang kumpulkan semula kawan-kawan lama melalui Yahoo Groups...so dapat la bersembang melalui e-mail...tengok gambar-gambar 'perkembangan' kawan-kawan lama...

Masing-masing dah berjaya...ada yang bisnes hebat, ada yang kerja tinggi kat dalam PTD, ada yang pangkat tinggi dalam syarikat swasta yang besar...

Ada yang maintain saiz badan...ada yang berubah gila-gila, dulu sebesar buah kurma sekarang sebesar buah kelapa...hehe...ada yang dulu gelap sekarang putih...ada yang sebaliknya...macam-macam perubahan la...

Ya la...dah 19 tahun kami tak jumpa...ada la kalangan dua tiga orang yang aku pernah jumpa, tapi majoriti tak pernah tengok...sampai kena mintak gambar untuk cam semula...hehe..

Ini lah bagusnya teknologi kan...kalau dulu nak jumpa macam ni kena tunggu Alumni la...tu pun belum tentu semua boleh hadir...kemudian teknologi makin maju dengan hanya melalui telefon kita boleh berhubung...la ni kita boleh buat conference tanpa ada dekat-dekat pun...melalui e-mail, group page, blog atau segala tu kita boleh jumpa dan sembang...tapi tak seseronok live in person la kan...

Melalui kawan-kawan aku jugak aku dapat tahu beberapa orang cikgu kami dulu dah kembali ke Rahmatullah...Al-Fatihah untuk Guru-guru aku yang dah tak ada....

Satu yang bagusnya bila kita mengimbau kenangan lama ni, kita akan dapat belajar tentang sejarah...setiap yang dah berlaku adalah sejarah...maka kita berpeluang membetulkan sejarah dalam hidup kita...bukan mengubah tapi membetulkan...

Kalau ada yang tak kena sebelum ni, maka kita harus memperbaikinya...

Macam tu jugak la dengan realiti kehidupan kita hari ni...setelah puas mendesak, maka Pak Lah dah bersetuju untuk tidak mempertahankan jawatan Presiden UMNO...maka kini pilihan di tangan Perwakilan UMNO pada MAC 2009 untuk memilih Presiden yang bakal memimpin negara...Datuk Seri Najib dah kata akan bertanding Presiden...andai ada pertandingan (khabarnya Ku Li akan lawan)...maka kena pilih dengan bijak...pasal kita perlu belajar dari kesilapan...

Ku Li mahu bentuk kerajaan campuran jika menang Presiden UMNO

KOTA BHARU: Ketua UMNO Bahagian Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah, hari ini berkata beliau akan mengesyorkan pembentukan kerajaan campuran atas nama perpaduan membabitkan Barisan Nasional (BN) dan parti pembangkang sekiranya dipilih sebagai Presiden UMNO, Mac depan.

Beliau berkata, idea membentuk kerajaan perpaduan mirip penubuhan BN yang diilhamkan Perdana Menteri kedua, Allahyarham Tun Abdul Razak dapat mengukuhkan perpaduan di kalangan rakyat.

Katanya, idea itu tercetus ketika pertemuannya dengan tiga pemimpin pakatan pembangkang terdiri Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang, baru-baru ini.

Dulu Mantan PM kita yang dikasihi, Tun Mahathir pernah mengaku silap kerana melantik pengganti salah orang (orang tersebut pernah terlibat dengan kes pengharaman UMNO 1988, cuma dia tak bertindak bakar jambatan saja..tapi kengkawan dia semua burned the bridge dah...)...so kita kena tahu jugak bahawa Ku Li pernah menubuhkan Semangat 46, bertanding menentang BN pada satu ketika...so adakah kita nak sekali lagi megulangi sejarah dengan tersalah pilih....fikirkan betul-betul ya.....jangan tersalah kali kedua...kalau tersalah jugak...apa nak dikata...

3 comments:

penyapubaru said...

...ehhehehe bagus kan teknologi..aku pon jumpe kwn2 skolah aku pakai frenster..muka pun kurang cam sgt(iiiiye sy sgt itam dulu)...slamat mengimbau kenangan lama..ahaks...

Patchi kah? said...

haaa
chantekk!

SYARIENARIFEN said...

MCM KENAI JA LOGO KEMENTERIAN PELAJARAN TU..

PSSTT.. PSSTT..

LOGO TU KAN AYAH WAT TAU..
JGN KASI TAHU SAPE2 TAU UNKEL..

HEEEEEE...