Thursday, May 21, 2009

A Prisoner of Birth...

Last Sunday masa berkunjung ke Penang, aku beli satu novel karya Jeffrey Archer bertajuk A Prisoner of Birth...



Dah lama dok tengok novel-novel Jeffrey Archer ni, tapi tak rasa nak beli, pasal aku lebih admire John Grisham, mendiang Michael Crichton, David Baldacci, John Siegel dan Dan Brown...tapi bila aku pegang A Prisoner of Birth tu, aku terbaca komen kat belakangnya yang tertulis..."He should be called British's John Grisham.."...

So rasa tertarik pulak...

Sampai rumah dari Penang malam tu, dah settle everything, masa baring-baring tu aku ambik dan bukak la baca...terus aku jadi tidur pukul 3 pagi malam tu...hehe..

Menarik...plot cerita yang mudah kita faham...gaya bahasa seharian...

Maka setiap hari, lepas balik kerja, masa lapang sambil-sambil kat rumah, aku teruskan membaca...dan sempat aku habiskan malam tadi jam 1..hehe...

Cerita berkenaan Danny Cartwright yang dihukum penjara 22 tahun di atas satu pembunuhan yang dia tak lakukan...saksi semua orang berpengaruh, walhal diorang yang bunuh...

Kemudian cara dia nak balas dendam, dan cara dia keluar (escape) dari penjara paling ketat kawalan keselamatannya kat UK, Penjara Belmarsh...keluar rileks je..hehe...

Ada la satu dua part yang macam pelik dan tak logik, maklumlah fiction kan...mana nak perfect...tapi aku suka...

Paling best ialah kerana Jeffrey Archer sendiri ialah bekas Timbalan Pengerusi Parti Konservatif, bekas Ahli Parlimen UK dan pernah kena hukuman penjara 4 tahun (but released after two years)...so dia gambarkan tu berdasarkan pengalaman dia...best...


Ni yang buat aku
teruja nak cari novel
dia yang terbaru ni...
Paths of Glory...








So Jeffrey Archer, welcome to my collections...

4 comments:

Suria Azhar said...

sanggup tido lambat..semata2 baca buku ni..ok..u can continue with "are you wearing suspender" book..nk pinjam tak?

sarilhafiz said...

hehehhe saya pun hantu buku gak..
saya minat James Patterson, Raymond Khoury, Brown dan Lee Child...hehehe
tapi suka baca dlm bilik termenung je... maksudnyer bertingkat2 dah buku yang saya baca dlm bilik termenung tu.... hahaha pecah lobang aku...!

melayuangkat said...

Assalamualaikum Azhar,

Menarik..

InsyaAllah swt, bila ada masa teringin juga nak beli dan baca buku ini. Plotnya nampak baik, suspense..

Hezzy said...

art,

aku nak cari kat bazaar chowrasta ja secondhand punya murah skit..buku john grisham yg kita sembang ari tu pun aku cari tak dak lagi..hehehe