Saturday, July 5, 2008

Let's Travel : Marrakesh, Morocco

Entri seterusnya berkaitan travelling...kali ni destinasi kita ialah Marrakesh, Morocco...Morocco jugak dikenali sebagai Maghribi ya...jangan silap pulak..hehe...

Marrakesh, atau ejaan dalam French (Marrakech) dan Germany (Marrakesch), terletak di Barat Daya Morocco...di kaki Pergunungan Atlas...



Marrakesh ni ialah bandar ketiga terbesar di Morocco selepas Casablanca dan Rabat...banyak berkaitan Marrakesh anda boleh baca kat sini...

Yang paling menarik yang selalu aku dengar dan tonton pasal Marrakesh ni ialah Djeema el Fna...


Ini ialah foto panorama Djeema El Fna





Djeema El Fna ni ialah satu kawasan lapang di Marrakesh yang menempatkan pasar, kedai-kedai dan lain-lain..tapi sebelah malamnya bertukar menjadi kawasan makan terbuka yang paling besar di dunia (world's largest open air restaurant)...

Aku bagi tengok gambar sudah la kat sini...sebagai bukti...









Korang nak tengok lebih gambar?? Sila pergi SINI...

Kalau nak tahu lebih lankut cara-cara nak pegi Marrakesh ni atau penginapan dan sebagainya kat sana...rujuk SINI...

Bestkan...aku selalu tonton AFC dan Astro Travel and Living dengan my wife...selalu bila part Timur Tengah, especially Northern Africa ni...selalu syok tengok food diorang...setakat ni mencuba masakan tu kat rumah ja la...nanti la satu hari nak pergi jugak...bila??Tak tau la..apa nak dikata...

3 comments:

Hawk Tan said...

Salam Saudara Azhar,

Request permission untuk link blok saudara.
Harap approve. Terima kasih.

Azhar Abdullah said...

Salam...No problem Tan...thanks very much.

Little Bookworm said...

Wow...pak ndak suka tempat2 yg romantic (bukan romantic love2 tu tau) n exotic ek? hehe. tp best la, beza sket dari paris, new york etc tu.