Thursday, June 26, 2008

A Defeat With Dignity

Agak mengecewakan tengok Turki gagal melangkah ke perlawanan akhir Euro 2008 semalam...namun pada aku kekalahan Turki itu ibarat satu kemenangan jugak..pasal diorang bukan kalah macam team kebangsaan Malaysia kalah kepada Vietnam, Thailand, Indonesia, Singapura, Laos ....dan sapa lagi ye...hehe...

Tapi Turki semalam berjaya memberikan tekanan kepada Germany...dalam keadaan kekurangan pemain akibat kecederaan (Nihat Kahveci dan beberapa lagi) serta penggantungan akibat kad kuning (Emre Asik, Tuncay, Arda Thuran)...still Turki berjaya menggegarkan palang gol Germany seawal minit ke 12...first half dikuasai oleh diorang..dengan gol pertama oleh Boral...

Tapi inilah bola sepak kan...dah betul punya hebat..gol Philip Lahm minit ke 90 menghancurkan harapan Turki...dah nak abis time pulak tu..nak kata apa...



Dalam pada semua orang dok kalut nak tengok...masa tu la pulak electricity kat Stadium St jakob tu terganggu..tu pasal la takde siaran selama beberapa lama pulak...rugi pakat-pakat tak dapat tengok gol Klose minit ke 79 dan gol Senturk minit ke 86...





Masa kelam kabut takde siaran tu aku pun teringat nak on laptop dan tengok MatchCentre melalui Euro 2008 Website..dapat la tahu kata gol oleh kedua-dua pemain tu...



Apa pun pada aku Turki kalah dengan penuh kebanggaan...penuh harga diri...betul-betul dikatakan takde luck untuk ke final...semangat pemain Turki sangat tinggi..diorang kat tangga ke20 FIFA..Germany pulak tangga ke5...jauh jurang tu...tengok la statistik..



Malam ni pulak Russia akan lawan Spain..aku agak akan hebat game tu jugak macam semalam...pilihan aku malam ni ialah Russia..hehe...tapi tak tau la kan..this is football...apa nak dikata...

3 comments:

Little Bookworm said...

Germany won!!! Hahaha...happy gile! tp betul la...turkey should be proud dorg dh berjaya till S-finals. lg better dr holland, italy and portugal. tp germany played disappointingly. turkey pn lg byk attack awl2 tu. sib baik sgt2 lahm scored the last goal...mmg unexpected. mcm ksian plak kt rustu masa tu. oh, stadium sana la yg prob ek?? punyala frust masa tak dpt siaran! kak long n yusraa tgk tv3, so org bebel2 tu dh bgtau psl klose and sabri punya goal. lg la tension nk tgk masa tu. hehe.

mlm ni kami sokong spain psl ada fabregas yg cute itu. hehe. but then again, mcm pak ndak ckp la...u never know with football. so let's wait n see! ;-)

Azhar Abdullah said...

Pasal power supply kat St Jakob tu si Paul dan Shebby yang bgtau kat Astro..Pak Ndak bukak TV3 pun takde..tu yang cepat2 bukak online...

Suka jugak Fabregas..tapi rasa macam Russia nak menang je..hehe..

Yesterday tgk news rupanya skrg tgh kempen Piala Malaysia..lost terus dalam kehangatan EURO..dah la tak minat..hehe..

Little Bookworm said...

Ohh...tp russia ada guus hiddink. so anything can happen. spain tak boleh over-confident nak kalahkan russia mcm masa peringkat awal tu.

Haha...tak tau lgsg psl Piala Malaysia. hari tu kak long duk ckp kt yusraa, imagine kalau msia masuk euro or world cup...mst kita pun rasa smgt sket nk sokong our country ni. hehe.

btw...happy birthday to Adam! plz tell him kak long dh wish kt his blog. his english is very good! lps ni boleh continue blajar arab pulak. hehe.