Thursday, June 12, 2008

Mencari Yang Tak Ada...

Sejak weekend lepas wife aku dok bukak kembali kaset-kaset Mini DV yang dulu kami ambik gambar keluarga...banyak kenangan dalam kaset-kaset tu...masa tu anak-anak kecik lagi..so dari yang baru bercakap sepatah-sepatah sampai la yang bercakap tak patah-patah semuanya ada dalam tu...

Memang dah lama aku nak copy segala kaset tu ke dalam bentuk VCD atau DVD..tak kira la mana pun...tapi sejak aku dah guna VCam yang menggunakan Mini DVD tu..aku dah macam lupa kepada kaset-kaset Mini DV tuh...ya la..dari Mini DVD senang ja..terus play kat PC atau laptop aku dan copy ke Hard Disk..tu ja...tapi yang Mini DV ni payah sikit sangat la...

Kamera Video Mini DV Model DCR TRV27E

So semalam aku search dalam Internet macam mana nak tukarkan dari Mini DV ke VCD atau DVD...yang paling utama nak USB-Stream kan kamera video aku ni dulu...so aku faham kata kena beli Fire Wire...aku call Abang Dick (Pemilik Studio terhebat alaf ini..hehe..promo bro..)..dan setelah berhempas pulas cakap dengan dia..dia bagitau sikit sebanyak tentang software dan segala...

Jadi aku pun dengan yakinnya menuju ke kedai komputer dan beli Fire Wire tu...tapi yang herannya tak boleh-boleh jugak...

Bila aku tanya macam-macam manusia di macam-macam online-forum..baru aku faham yang aku kena istall dulu CD yang aku dapat masa aku beli benda alah kamera video ni...mana aku tau!!

Yang lebih masalahnya..kamera video ni dah berusia lebih 5 tahun..mana pulak aku nak cari kat mana aku simpan CD dia..memang confirm takkan jumpa...so aku search untuk Freeware kat internet...

Payah betul Sony ni...tak de!!Apa pun nak kena beli CD tu dari dealer Sony yang sah...mana ada kat Perlis ni..habih dekat pun Penang..tu pun tah ke kena order dari KL...aku try download segala Drivers dan Software lain-lain berkaitan VideoCam..tapi takde satu pun yang Sony mau terima..cheh!!

So sekarang ni aku tengah mencari berapa harga dan di mana nak beli benda tu...dan yang kedua aku tengah cari kot-kot ada sesiapa yang boleh bagi pinjam kejap CD dia dan aku install then amik balik la...

Maybe ada yang tertanya-tanya, kenapa tak pergi convert kat Kedai saja..banyak kedai yang boleh buat kat Perlis ni pun...aku rasa nak buat sendiri jugak pasal aku nak pecah-pecahkan mana-mana video yang terletak dalam satu Mini DV yang sama tapi tak relevan..di samping aku nak kembali menggunakan Video Camera ni..pasal resolusi dan kadar zoom dia lebih jauh baik berbanding Sony Mini DVD yang aku pakai sekarang ni...

So kepada sesiapa di luar sana yang ada boleh bagi pinjam CD tu..atau ada solution lain untuk masalah aku ni...aku amat alu-alukan pertolongan dari anda semua...boleh komen kat sini atau e-mail.

Segala pertolongan dan jasa baik anda amat aku hargai..kalau tak dapat jugak..maybe aku akan kembali kepada sepupu ku tersayang..Abang Dick!!!Hehehe..apa nak dikata..

6 comments:

boxxTomoi said...

bro, since you have firewire..software tak perlulah cari Sony juga... cari aje apa2 vdo editing software .. kalau seminggu tak jumpa juga .. I'll send one for you.

renung2kan dan selamat beramal !

LaiNi said...

ha tu kan dan ada cousin uncle datang beri pertolongan dengan sewajarnya.. ekekeke.. macam ape jerk aku pagi ni...

Azhar Abdullah said...

Bro Dick --> Terima kasih banyak2..jasamu ku kenang...kita ubah gaya hidup!!

Laini --> Tu la kan..tu yang sayang cousin tuh..hehe..

Rifaie said...

btol kata boxxtomoi tu uncle..
kene ade firewire card n mne2 software utk video editing. cthnya : ulead video studio @ adobe premiere

xpon uncle try carik driver dia kt : http://www.driverguide.com/
bese2 ade situ..

boxxTomoi said...

bro, you go straight aje, don't belok2,don't belok2 ... nanti jumpa lah tu ..> ubah gaya hidup !!

Minggu depan jangan lupa taruh poster tomoi on your blog ok .. promo, kalau orang tak pi takpa .. janji orang tau ! dan semua cousin dan cicit hj.shafie .. tolong promote .. kita kan semua darah siam !!

Azhar Abdullah said...

pae --> ok..tengkiu banyak pae..akan diusahakan...

bro dick ---> Yang poster kat Studio tu ka?..No hal..bab promo di akan kita buat..tang Tomoi tu ok..tang darah Siam tu slow sikit..sebab depa kata Siam ni perut hijau!!!